A Beatrice 1979 egyik nyarának éjszakáján a magyar rádió 6-os stúdiójában rögzítette a tízszámos demófelvételt. Az egypártrendszer kultúrpolitikája által fekete báránynak tekintett együttes első aktív korszakában lemezt nem készíthetett, koncertezési lehetőségeit korlátozták. Az 1979-es demófelvétel is csaknem másfél évtizedig kiadatlan maradt.

A zenekar az 1978–1981-es periódusában szókimondó szövegeivel és kemény, egyszerre punkos és bluesos zenéjével keltett a botrány határát súroló feltűnést, ugyanakkor a magyar rocktörténet egyik meghatározó fejezetét írta – szerepel a mostani kiadvány ismertetőjében.

A Beatrice közreműködésével ebben az időszakban egyedül az 1980-as kisstadionbeli, az LGT-vel és az Omegával közös koncertlemez jelenhetett meg. Az első – rögtön dupla – stúdióanyag az újraindulás után, 1988-ban kiadott ’78–88 című anyag volt.

Az 1979-es demófelvételt 1992-ben Betiltott dalok (A megkerült hangszalag) címmel CD-n és audiókazettán megjelentette az EMI Quint, az eredeti, sztereó változat azonban egészen napjainkig kiadatlan maradt. Ezt a hiányt pótolja a mostani vinil LP, amelyre a dalok technikailag felújított változatban kerültek, de az eredeti sorrendben.

A felvételen a Beatrice klasszikus felállása hallható: Nagy Feró énekel, Lugosi László gitározik, Miklóska Lajos játszik basszusgitáron, Donászy Tibor pedig dobol. Az együttes legismertebb dalai közül szerepel az anyagon mások mellett a Nagyvárosi farkas, a Térden állva, a Jerikó, a Motorizált nemzedék és a Nem kell is.

A magyar rockzene múltjának fontos felvételeit vinilen kiadó, 2005 óta működő Moiras Records a Nagy Feró által vezetett Beatrice első korszakából (1978–1981) 2020-ban Támadás! címmel az 1980-as, kisstadionbeli koncertfelvételt jelentette meg teljes egészében, tavaly pedig három újabb korongot: két koncertválogatást 1980–1981-ből nagylemezen, egy 1979-es rádiófelvételt pedig kislemezen.

Nagy Feró és a Beatrice manapság is aktív és koncertezik.

A képen: Beatrice-koncert 1979-ben. Forrás: Fortepan