Színház az egész világ címmel indít virágkocsit a Nemzeti Színház az idei debreceni virágkarneválon, a kompozícióval a színházi olimpiát köszöntik, amelyet jövőre hazánkban rendeznek meg – közölték a szervezők a készülő kocsinál tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

Széles Diána, Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere azt mondta, az idei karneváli menetben felvonuló 13 virágkocsi közül a Nemzeti Színház kocsija fontos nemzetközi eseményre hívja fel a figyelmet, és a színházi világtalálkozó egyik helyszíne Debrecen lesz.

A városvezető köszöntötte az ősztől a tanulmányaikat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) megkezdő hallgatókat, akik diáktáborozáson vesznek részt Debrecenben. Széles Diána jelezte: ez már a második alkalom, hogy Debrecen kaput nyit az egyetemi évekhez az SZFE-s hallgatóknak.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a diáktáborral összefüggésben fontosnak nevezte, hogy a fiatalok, mielőtt elindulnak a nehéz szakmai úton, az egyik legizgalmasabb magyar városon, annak történelmén, kulturális, vallási hagyományain keresztül ismerjék meg, kiket fognak majd munkájukkal szolgálni.

A jövő évi színházi olimpiáról azt mondta, itt lesz a világszínház színe-java, Debrecen pedig a fő helyszíne lesz a találkozónak.

Az olimpiát köszöntő virágkocsi fő motívuma a bárka, amely átvészeli a nehéz időket, és épp olyan menedékhely, mint maga a színház, azoknak is, akik csinálják és azoknak is, akik betérnek oda – magyarázta Vidnyánszky Attila.

Antal Zsolt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese is javasolta: a jövőben Debrecenbe, a kálvinista Rómába vezessen minden SZFE-re felvett hallgató első útja, ahol tetten érhetők a múlt, a magyar kultúra lenyomatai.

A sajtótájékoztató végén a jelen levő SZFE-s hallgatók és vezetők a jelennek, illetve a jövőnek szóló üzeneteket helyeztek el a most készülő, Színház az egész világ című virágkocsin. Az üzeneteket eljuttatják a jövő évi színházi olimpiára.

Nyitókép: Nemzeti Színház