fbpx

Virtuális barangolás a világ múzeumaiban

9 múzeumot ajánlunk, amelyeket most online bejárhatunk.

A múzeumok a járvány miatt kénytelenek voltak kitenni a „határozatlan ideig zárva” táblát, azonban ezzel egyidőben elképesztő iramban álltak át az online működésre és releváns, korszerű online tartalmakkal szólítják meg a közönséget. A Google Arts&Culture felületén például böngészhetünk a gyűjteményeik között, megnézhetjük korábbi kiállításaik képanyagát is, sőt néhány múzeumot bebarangolhatunk a kanapénk kényelméből.

British Museum, London

A British Museum a világ első nyilvános nemzeti múzeuma, amely tömegek számára tette hozzáférhetővé a művészetet. A világ különböző kultúráinak, kontinenseinek kincsei láthatók itt. Nyolcmillió tárgya lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük az emberi kultúrák rendkívüli sokféleségét a kis közösségektől kezdve a hatalmas birodalmakig. A virtuális séta mellett nagyon izgalmas a Google Art Institute-tal létrehozott platformjuk, amely tulajdonképpen egy hatalmas interaktív idővonal, ahol a különböző színű pöttyök mind egy-egy műtárgyat jelölnek. Ezekre kattintgatva részletesen megismerhető az adott tárgy, de a felület alkalmas arra is, hogy az időben, térben távoli vagy eltérő kultúrából származó tárgyak közötti kapcsolatokat felfedezzük.

British Museum, London
Fotó: John Valton/PA

Rijksmuseum, Amszterdam

Hollandia nemzeti múzeuma a holland aranykor festészetének legjelentősebb bemutatóhelye. A németalföldi és holland festészeti kollekciója a világ leggazdagabb Rembrandt-képgyűjteménye, de a nagy Rembrandtok mellett olyan nagy tájkép- és zsánerfestők munkáival is találkozunk itt, mint Frans Hals, Vermeer, Jacob van Ruisdael vagy Jan Steel. A van Gogh-rajongóknak is érdemes itt bolyongani, de a falakon szerepel jó pár Fra Angelico-, El Greco-, Goya-, Rubens- és Van Dyck-mű is. A virtuális séta során a múzeum impozáns tereiben is gyönyörködhetünk, ugyanakkor érdemes a múzeum saját felületén futó Masterpieces up Close nevű túrát is végigjárni, amely során a Gallery of Honour tereiben időzhetünk, a múzeumnak abban a részében, ahol többek között Rembrandt Éjjeli őrjárata vagy Vermeer Tejet öntő nője is megtalálható. Az interaktív felületen nemcsak szabadon járkálhatunk és közelíthetünk rá az egyes művekre, hanem a legfontosabb 18 munkát egy-egy hangfelvétel segítségével mélyebben is megismerhetjük. 

Rijksmuseum, Amsterdam
Forrás: viator.com

Guggenheim Museum, New York

A Google Street View-t használva végighaladhatunk a híres spirál alakú lépcsőházon anélkül, hogy ténylegesen sétálnunk kellene. Impresszionista, posztimpresszionista, modern és kortárs munkákat tekinthetünk meg. A Guggenheim saját honlapja is tele van érdekes online tartalommal. A kedvencem az a huszonöt perces hanganyag, amelyben a Frank Lloyd Wright tervezte épület történetét és struktúráját ismerhetjük meg részleteiben. Ezen felül számos audio guide vált elérhetővé a múzeumról, a gyűjteményéről és a kiállításairól. A Guggenheim Youtube csatornáját is érdemes bekövetni, ahol a szakemberek és a kiállító művészek vezetnek be minket a művészet rejtett bugyraiba.

Guggenheim Museum, New York
Forrás: Google Arts&Culture

Musée d’Orsay, Párizs

Az intézmény eredeti funkcióját tekintve pályaudvar volt, csak 1986 óta üzemel múzeumként. Egy izgalmas bemutatón keresztül sok-sok archív fotó segítségével megismerhetjük, hogyan változott át. A virtuális sétánkon pedig érdemes alaposan ráközelíteni az impresszív, art nouveau stílusú épület részleteire is, miközben a francia képzőművészet és szobrászat hatalmas választékából szemezgetünk 1848-tól kezdve egészen 1914-ig. A legnagyobb merítést az impresszionistákból, posztimpresszionistákból láthatunk. Monet-, Cézanne-, Manet- és Gauguin-rajongóknak kihagyhatatlan!

Musée d’Orsay, Párizs
Forrás: wikipédia

Uffizi Galéria, Firenze

Az Uffizinak már a története is egészen elképesztő: az épületet Giorgio Vasari 1560-ban tervezte Cosimo de’ Medici számára. Az idő múlásával a felső emeleti loggia szobrászati és képzőművészeti kollekciójának lett a kiállítóhelye. Ez a művészeti anyag alapozta meg aztán a múzeum gyűjteményét is. Az Uffizi épülete igazi múzeumi palota, az emberiség kultúrájának egyik gyöngyszeme. Termeiben reneszánsz mesterek remekművei láthatók. A virtuális sétán olyan csodákat láthatunk, mint Leonardo Angyali üdvözlete, Tiziano Urbinói Vénusza, Michelangelo Szent Családja vagy Caravaggio Bacchusa.

Uffizi, Firenze
Forrás: Good News Network

Pergamonmuseum, Berlin

A berlini Múzeumsziget része a Pergamon Múzeum is, amely Németország egyik legnagyobb kulturális intézménye. Az antik világ hatalmas épületeinek romjait és díszeit tekinthetjük itt meg, többek között a hatalmas pergamoni Zeusz-oltárt és a babiloni Istár-kaput. A gyűjtemény egyik fő attrakciója az első csarnok nyugati fala előtt felállítva uralkodik a helyiségen: a római kori Milétosz hatalmas méretű piaci kapuépítménye.

Pergamonmuseum, Berlin
Forrás: wikipédia

MASP, São Paulo

A Museu de Arte de São Paulo egy magánalapítású, nonprofit múzeum, amelyet 1947-ben egy brazil üzletember, Assis Chateaubriand hozott létre. Az európai művészet legfontosabb gyűjtőhelye a déli féltekén. Ma a MASP több mint 8000 műtárgyat birtokol, köztük festmények, szobrok, objektek, fényképek és még jelmezek is megtalálhatók. Maga az épület is különleges: üveg- és betonszerkezetek alkotják, amik áttetsző, transzparens, lebegő jelleget kölcsönöznek a múzeumnak. Ez a hangulat az állandó kiállításban is visszaköszön: nem a falakon, hanem plexiüveg keretben lógatva vannak installálva a műtárgyak, így úgy tűnnek, mintha azok is lebegnének a térben.

MASP, São Paulo
Forrás: MASP

Van Gogh Museum, Amszterdam

Nem hiányozhat a listáról az a múzeum sem, amely a legnagyobb van Gogh-gyűjteménynek ad otthont. Az állandó kiállításban több szinten több mint 200 festményt, 500 rajzot láthatunk a művésztől és mintegy 750 levelébe olvashatunk bele. A Van Gogh Museum Youtube csatornáját is érdemes elővennünk, itt most fut egy videósorozat, amelyben a múzeum különféle tereibe pillanthatunk be, de nagyon sok háttérinfót is megosztanak egyébként az ott zajló munkáról. Kurátorok, restaurátorok mesélnek a művészről és az alkotásairól.

Van Gogh Museum, Amszterdam
Forrás: iamamsterdam.com

The National Museum of Anthropology, Mexikóváros

Az 1964-ben alapított múzeum Mexikó prehispán kultúráinak művészetét mutatja be. 23 kiállítóterében barangolhatunk most olyan kincsekre bukkanva, mint az azték napkő vagy az Olmec civilizáció óriás kőfejei, amelyeket Tabasco és Velacruz dzsungeleiben találtak. A földszint állandó kiállításain prekolumbián tárgyakat mutatnak be, az első emeleten a spanyol gyarmatosítást követő indián kultúrát tárják elénk. A virtuális sétán még néhány raktárhelyiségbe is beleshetünk, ahol üvegtárlókban sorakoznak a különféle ősi használati tárgyak.

Nyitókép: a mexikóvárosi The National Museum of Anthropology Forrás: Getty Images

A rovat további cikkei