Visszatér a Visegrádi Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny. Az elmúlt években Európa-szerte hatalmas sikert aratott tévéműsor forradalmasította a tévépiacot és több nagy zenei karriert is elindított az évek során.

Vitályos Eszter miniszterhelyettes bejelentette, a Kulturális és Innovációs Minisztérium idén is támogatni fogja a programot. Elmondta, a Virtuózok magyar értékeket tesz közkinccsé, megmutatja a fiataloknak a zenetanulás és zenélés szépségeit és azt, hogy a régióban Magyarország kulturális nagyhatalom, amellyel példát mutatunk az egész világ számára. Hangsúlyozta, a Virtuózok egy bátor innováció és valódi értékteremtés.

„Nincs olyan nemzet a világon, amely megengedhetné magának azt a luxust, hogy ne foglalkozzon a géniuszokkal, és hogy ne segítse őket lehetőséghez” – hangsúlyozta Vitályos Eszter miniszterhelyettes.

Peller Mariann, a műsor alapítója és producere elmondta, ez az egyetlen olyan tehetségkutató tévéműsor, amelynek zsűrijében Kossuth-díjasok, magasan képzett és elismert szakemberek ülnek, s amely nemzetközi összefogás eredményeként működhet évről évre.

A program fővédnökei idén Novák Katalin köztársasági elnök és Csák János kulturális és innovációs miniszter.

A fiatalok minden évben várják a Virtuózok programot, motiválja őket társaik sikere, hogy nagy művészek előtt megmutathassák tehetségüket. Óriási motivációt ad a gyerekeknek, hogy olyan világhírű művészekkel léphetnek fel, mint Keller András, Miklósa Erika, Plácido Domingo, Andrea Bocelli, HAUSER, és világhírű karmesterekkel dolgozhatnak – mondta a műsor alapító-producere, Peller Mariann.

A nemzetközi műsor új magyar mentorokkal is gazdagodik: Bogányi Gergely és Batta András segítik majd a fiatalokat a felkészülésben.

Balázs-Piri Soma Junior Prima Díjas zongoraművész, a Virtuózok korábbi győztese, akinek következő szólókoncertje szeptember 23-án lesz Szegeden, ezúttal sztárvendégként lép a Virtuózok színpadára.

Nemzetközileg is jegyzett és elismert versenyként a Virtuózok állandó küldetése a tehetségek felkutatása, a rászorulók megsegítése, a klasszikus zenetanulás népszerűsítése, a tehetséges gyermekek számára hazai és nemzetközi képzési és fellépési lehetőségek biztosítása.

A magyar válogató zsűritagjai Miklósa Erika, a Magyar Szent István-Rend birtokosa, Kossuth-díjas operaénekes, Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, karmester, Batta András Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas magyar zenetörténész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Káel Norbert zongoraművész, a crossover zenei stílus nemzetközileg elismert, kiemelkedő képviselője.

Ebben az évadban a nemzetközi adásban is lesz magyar műsorvezető, a lengyel Ida Nowakowska mellett szerepet kap Boros Misi Junior Prima Díjas zongoraművész, aki a Virtuózok egyik első felfedezettjéből érett nemzetközi hírű művésszé, és idén először próbálja ki magát műsorvezetőként: Bátor Annával a színfalak mögött fognak beszélgetni a versenyzőkkel.

A műsor nemzetközi zsűritagjai között, Miklósa Erika és Keller András mellett ismét szerepel többek közt Maestro Plácido Domingo, aki a Virtuózok legrégebbi, világhírű támogatója, Guy Pratt basszusgitáros, aki többek közt a Pink Floyddal és Madonnával is rendszeresen együttműködik, valamint HAUSER, a csellista világsztár.

Stejpan Hauser horvát csellóművész idén harmadik éve dolgozik majd együtt a Virtuózokkal. Tavaly több tízmillióan nézték a Virtuózok-sorozatot, ami Hauser szerint bizonyíték arra, hogy a közönség imádja ezt a műsort, és sok rajongója is Virtuózok-rajongó lett. Emellett elmondta, a Hauser Alapítványt azért hozták létre, hogy segítsenek a fiataloknak szerte a világon határokat és akadályokat leküzdeni, hogy elérjék a bennük rejlő lehetőségeket. „Célunk, hogy a Virtuózok csapatával együtt erős, támogató hátteret építsünk ki a legfiatalabb, legtehetségesebb zenészek számára, akiknek segítségre van szükségük” – mondta Hauser.

A műsorkészítők több meglepetést és újítást is tartogatnak a Virtuózok adásaiban, amelyeket decemberben forgatnak.

Fotó: Hegedűs Bence