Január 26-án este véget ért a Virtuózok V4+ 2023 műsorsorozata. A döntő első és második részében összesen 11 fiatal produkcióját láthatták a nézők.

Magyarországot idén három tehetség képviselte: a 11 éves zongorista tehetség, Balogh Ádám, a 15 éves hegedűvirtuóz, Abouzahra Mariam és a műsor 2014-es első évadának abszolút győztese, Lugosi Ali klarinétművész is visszatért. Emellett a Virtuózokban 8 évesen feltűnt, mostanra 15 éves Teo Gertler is a nagy visszatérők között volt, Szlovákia színeiben indult.

A zsűri által adott pontszámok összegzése után kihirdették, kik nyerték az idei Virtuózok nemzetközi évadot. Az 50 ezer euró összdíjazású versenyen minden évben országonként egy-egy győztest avatnak, emellett számos különdíj is gazdára talál.

A 2023-as Virtuózok V4+ nyertesei
Lugosi Ali (24, klarinét) – Magyarország
Teo Gertler (15, hegedű) – Szlovákia
Zarina Zaradna (12, hárfa) – Lengyelország
Ondrej Toman (18, klarinét) – Csehország
Tyimofii Zherbetsov (20, zongora) és Amelia Anisovych (9, ének) – Ukrajna

A vendégül hívott, a háború miatt hazájukat elhagyni kényszerült ukrán fiatalok kapcsán Ida Nowakowska műsorvezető tolmácsolta a műsorkészítők gondolatait „A háborúban nem lehetnek győztesek, csak vesztesek. Épp ezért nálunk, itt a Virtuózokban ezt megfordítjuk, és mindkét fiatal ukrán versenyző megosztott első díjat nyer.”

Különdíjként fellépési lehetőséget ajánlott fel Keller András, Plácido Domingo, Miklósa Erika, Dimash és Gabriela Rachidi is, emellett a győztesek mini házi hangstúdiót kapnak az ADM Audio felajánlásából. Az MTVA különdíjaként szervezett koncertet, amelyen 6 fiatal szólista léphet fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével, március 1-én nézhetik meg az érdeklődők a Zeneakadémia Nagytermében.

Az idei felfedezettek közül többen pedig május 23-án a Müpában, a Virtuózok virtuózai: Mesterek és tanítványok gálakoncertjére mentoraikkal, sztárművészekkel együtt kapnak meghívást, a koncertre a jegyek hamarosan kaphatóak lesznek.

Három különleges extra produkciót is előadtak a műsor zsűritagjai az idei évadban. Először Plácido Domingo és Dimash Qudaibergen énekelték Bizet Gyöngyhalászok-duettjét, majd a második adásban Hauser és Pablo Sainz Villegas örömzenélése után további három zsűritag és mentor, Miklósa Erika, Dimash, Plácido Domingo Jr. és Petar Čulić, valamint három versenyző, a két ukrajnai fiatal, Amelia (ének) és Tyimofii (zongora) előadásában, a Pannon Filharmonikusok kíséretével hallhatták Pejtsik Péter szerzeményét, a Heal the World (Gyógyítsd meg a világot!) című dalt, amely Michael Jackson slágerének újragondolt átirata.

A döntő adásban adta át a műsor főszponzora, az MVM által felajánlott Legjobb Zenetanár Díjat a cég vezérigazgatója, Mátrai Károly Abouzahra Mariam tanárának, Dora Schwarzbergnek. Plácido Domingo, a zsűri elnöke záróbeszédében, amelyet a fiatal versenyzőkhöz intézett, elmondta, hogy a világon sehol nincs ehhez fogható kulturális, tehetséggondozó projekt fiatal hangszeresek számára, mint amilyen a Virtuózok.

„Itt ma este nem voltak vesztesek, csak győztesek. Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy ennek részese lehetek, és figyelemmel kísérhetem a fejlődéseteket! Óriási felelősség ez számunkra, a zsűri tagjai számára, de rajtatok is nagy felelősség nyugszik, hiszen ti vagytok a klasszikus zene jövője” – mondta el Plácido Domingo.