fbpx

Visszaadják az indián őslakosok maradványait és temetkezési tárgyait a leszármazottaknak

Visszaadják az indián őslakosok maradványait és temetkezési tárgyait a leszármazottaknak – jelentette be a héten az Alabamai Levéltári és Történelmi Hivatal.

Montgomery, Alabama - April 25th 2014 - The State department of archive and history building in a blue sky day in Montgomery, Alabama, USA

Az egykor Alabamában élt indiánok sírjait egy évszázada jellemzően amatőr régészek tárták fel, majd az emberi maradványokat, valamint az ékszereket, urnákat és más tárgyakat az államnak adták át.

A hivatal a szövetségi törvény előírásai alapján kezdi meg a gyűjteményeiben őrzött maradványok és temetkezési tárgyak visszaszolgáltatását a törzseknek. Azt is közölték, hogy eltávolították a temetkezési tárgyakat a kiállításokról, ahol a leleteket évekig meg lehetett tekinteni.

Steve Murray, a hivatal igazgatója úgy fogalmazott, mai szemmel nézve eléggé problematikus ezeknek az anyagoknak az eredete, valamint az a mód, ahogyan a birtokukba kerültek. Egyetértenek az őslakosokkal arról is, mit lehet egy múzeumi kiállításon bemutatni és mi az, amit nem.

Hozzátette azt is, hogy a temetkezési tárgyak valakinek a személyes tulajdonát képezték, akit eltemettek, majd később engedély nélkül megbolygatták a sírját.

Az alabamai hivatal első körben 37 emberi maradványt és 349 kapcsolódó temetkezési tárgyat juttat vissza a leszármazottaknak, amelyek az 1900-as évek elején két temetkezés feltárásakor kerültek elő. A sírok jellemzően 18. századiak, de találtak az 1600-as évekből származó maradványokat is – tette hozzá Murray.

Az 1990. évi szövetségi törvény az amerikai őslakosok sírjainak védelméről azt írja elő, hogy a szövetségi kormányzat által finanszírozott intézmények, így például az egyetemek kötelesek visszaadni az amerikai őslakosok maradványait és kulturális tárgyait a leszármazottaknak, az indián törzseknek és a hawaii őslakosok szervezeteinek.

Az egyesült államokbeli nemzeti parki szolgálat adatai szerint 870 ezer indián tárgyi emlék, köztük csaknem 110 ezer emberi maradvány található még mindig az egyetemek, múzeumok és más intézmények birtokában.

Nyitókép: az Alabamai Levéltári és Történelmi Hivatal főépülete. Fotó: Shutterstock/LMspencer

A rovat további cikkei