A Houstoni Természettudományi Múzeumból visszatért Egyiptomba egy szarkofág, írja az AP News.

Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője szerint a fából készült, közel három méter magas szarkofág az ókori Egyiptom történelmének utolsó önálló időszakára, a későkorra (Kr. e. 664–Kr. e. 332) datálható. Az élénk színű festéssel díszetett szarkofág nagy valószínűséggel egy Ankhenmat nevű papé lehetett, bár a felirat egy része olvashatatlan, tette hozzá Vaziri.

2021-ben az egyiptomi hatóságok mintegy 5300 ellopott műkincset szereztek vissza a világ számos pontjáról. A szarkofágot szimbolikusan az Egyesült Államok kairói követségi ügyvivője adta vissza, írja az AP, három hónappal azt követően, hogy a Manhattani Ügyészség megállapította, a Németországból 2008-ban illegálisan csempészett lelet az abu-szíri nekropoliszból származik a lelet.

Az elmúlt időszakban Benin kapott vissza több darabot az ún. benini bronzokból, az ókori világ egyik leghíresebb temploma, az athéni Parthenón évszázadokkal ezelőtt eltulajdonított szobordarabjaiból a Vatikán és Olaszország szolgáltatott vissza Görögörszágnak.

Fotók: MTI/EPA/Khaled Elfiqi