Beszélő levelek kinyílik a hírességek postaládája címmel 2016 őszén indult útjára a színházi-irodalmi programsorozat, amelyben egy házigazda és öt előadóművész segítségével ismert és kevésbé ismert emberek, történelmi személyek, művészek, politikusok életébe pillanthatnak be a nézők különleges, szellemes, szerelmes vagy épp történelemformáló leveleiken keresztül.

Az Angliában népszerű Letters Live ötlete nyomán az esteket Megyeri Léna indította el Magyarországon, a budapesti Mozsár Műhelyben. Az azóta eltelt csaknem öt évben a hazai irodalmi és a színházi élet neves alkotói olvastak fel leveleket a havi rendszerességgel jelentkező rendezvényen.

A Beszélő levelek a pandémia okozta leállás óta most először látható, ezúttal online formában. Május 22-én és 29-én két teljesen új, külön erre az alkalomra összeállított műsort nézhetnek meg az érdeklődők stream formájában, amelyet ezúttal is Böhm György jegyez rendezőként.

A május 22-től megtekinthető közvetítés házigazdája Ódor Kristóf. Csiby Gergely, Fullajtár Andrea, Kaszás Gergő, Spilák Klára és Szántó Balázs tolmácsolásában a közönség többek között megtudhatja, hogy miért írt panaszlevelet egy nő Steven Spielbergnek az E. T. megtekintése után; mit tanácsolt Joe Biden egy dadogó diáknak és hogyan évődött egymással leveleiben Bajor Gizi és Vajda Ödön; de a nézők megismerhetnek néhányat a történelem legszellemesebb táviratai közül is. A műsort a Uknow Duo dalai színesítik.

A május 29-től elérhető adásban kiderül, hogy mit írt II. Erzsébet édesapja a lányának az esküvője napján; min háborodott fel G. B. Shaw a londoni operaházban, miért szerette volna visszaadni néhány szerepét Jászai Mari és hogyan lett egy antikvárium egy különleges barátság szülőhelye. A leveleket Eke Angéla, Epres Attila, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza és Vándor Éva olvassa fel, a műsor zenészvendége az Infusion Trióból és a Follow the Violinból is ismert Farkas Izsák. Az esemény házigazdája Bősze Ádám.

Kiemelt kép: Facebook/Beszélő levelek