Az 1500 lelkes települést „a leggazdagabb francia faluként” is emlegetik az önkormányzata tulajdonában lévő Rembrandt-festmény miatt. A képet a németalföldi mester 1631-ben, 25 évesen festette. A 100×73 centiméteres alkotást 1804-ben Xavier Duffour, a napóleoni hadsereg kapitánya, a falu szülötte, a falu plébániának adományozta. Egy évszázaddal később, az egyház és állam szétválásakor került a kép a falu tulajdonába.

A képet 1918-ban műemlékké minősítették, de csak 1959-ben hitelesítették Rembrandt alkotásaként,

amikor a Louvre-beli restaurálásakor előkerült a korábban nem látható híres szignó: RHL, azaz Rembrandt Harmenszoon of Leiden.

A festményt 2011-ben kölcsönadták a Louvre Rembrandt és Krisztus alakja című kiállítására. A műkincset évtizedeken át egy egyszerű, fából készült szekrényben vagy vitrinben tárolták, mindenféle biztonsági intézkedés nélkül, úgyhogy bárki ellophatta volna idézte fel Claude Lagarde polgármester.

Hat évvel ezelőtt ezért átmenetileg átszállították a bordeaux-i Saint-André székesegyházba. Innen került most vissza az értékes mű Mas-d’Agenais-ba, a falu román stílusú templomába. 

A város vezetése egy új, ultrabiztonságos vitrint állított fel a festmény tárolására.

A kamerákat, érzékelőket és riasztókat tartalmazó biztonsági rendszer a polgármester szerint is megnyugtatóan biztosítja a kép védelmét.

A Sud-Ouest napilap által megkérdezett aukciósház 2021-ben 90 millió euróra (35 milliárd forintra) becsülte a festmény értékét, ami a Mas-d’Agenais 70 évnyi költségvetésének felel meg. A közösség azonban nem gondolkodik az eladásáról. A festménynek a frissen felújított templomban való elhelyezése a helyiek szerint komoly turisztikai vonzerőt jelent majd.

Fotók: AFP/Philippe Lopez