2022. május 19-én ötödik estjéhez érkezik a 100 éve született Nemes Nagy Ágnest bemutató irodalmi rendezvénysorozat.

A „Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes 100 irodalmi beszélgetősorozat a MOMkult partnerségében 2022 során minden hónapban várja a közönséget, a programok során minden alkalommal egy-egy irodalmár, színművész vagy zenész szakmai és személyes aspektusokból is bemutatja a Nemes Nagy Ágneshez fűződő kapcsolódását. A centenáriumi sorozatban helyet kapnak különféle műfajok, illetve a film, a színház, a gyerekirodalom, a háború, a szerelem és a barátság témaköre.  

A sorozat ötödik rendezvényére 2022. május 19-én, csütörtökön este 19 órakor kerül sor a MOMkult szabadtéri kertjében.

A házigazda Juhász Anna irodalmár vendégei Schein Gábor irodalomtörténész, Molnár Piroska színművész, Rudolf Péter színművész és Járai Márk zenész, énekes lesznek. 

Az irodalmi est fókuszába a „privát” Nemes Nagy Ágnes és egyes verscsoportjai kerülnek. Ilyen lesz például az Ekhnáton-ciklus, ami önmagában is egy különálló mű az egészen belül, és lezár egy pályaszakaszt. A beszélgetésben szóba kerül a költő családja, istenvágya, agnoszticizmusa, a „csak jó” kérdése, a kései prózaversek és az is, hogy hogyan váltják fel a korábbi monológok helyét a dialógusok.