A Concerto Csellóünnep ismét megmutatja a nagyvilágnak, hogy Magyarország csellónagyhatalom, Magyarország a cselló értő és szerető otthona – mondta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a Concerto Budapest kétnapos fesztiválján.

Kiemelte: amikor ennyi nagyszerű előadó, élvonalbeli magyar művész ad egymásnak találkozót, az nemcsak a zene, de egyben a magyar kultúra, a haza ünnepe is. „Pazar hétvégének nézünk elébe” – mondta a közönséget köszöntve, hozzátéve: pazar és titokzatos hangszer a cselló.

Kiemelte: Haydn, Schumann, Csajkovszkij, Schubert, Brahms, Bach a zenetörténet kiváló szerzői. „És pazar a fellépő zenészek sora is, mindehhez pazar kulisszákat nyújt a mi csodálatos Zeneakadémiánk” – tette hozzá. Kitért arra, hogy megújult a Magyar Állami Operaház épülete, és a közlekedési csarnoképület átalakításával létrejött az Opera Eiffel Műhelyháza. Megnyitotta kapuit és nemzetközi díjak sorát nyerte el a Magyar Zene Háza. Megújult a Pesti Vigadó és a Budai Vigadó is. „Felújítottunk számos színházat, eddig nyolc színházfejlesztés fejeződött be” – sorolta az elmúlt időszak eredményeit.

Elmondta, rendkívül értékes a Concerto Budapest missziója: a magyar kamarazenei hagyományok megőrzése, illetve újraélesztése. A következő két napban triókat, vonósnégyeseket, különböző kamarazenei felállásokat, kamarazenekari műveket és nagyzenekaros csellóversenyeket is hallhatunk, csellóművészekkel, mesterekkel és tanítványokkal, kamarapartnerekkel találkozhatunk – mondta, kiemelve, hogy ez minden bizonnyal jelentős hatást gyakorol a jövő nemzedék zenei oktatására is.

Az államtitkár köszönetet mondott a fellépő művészeknek, hogy elfogadták Keller András és a Concerto Budapest felkérését, megköszönte a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeinek fellépését, valamint a fesztivál szervezőinek értékteremtő munkáját.

A Concerto Csellóünnep délutáni hangversenyén J. S. Bach 2. (d-moll) csellószvitje és Schubert C-dúr vonósötöse hangzott el Perényi Miklós csellóművész és a Keller Quartet (tagjai: Keller András, Környei Zsófia hegedű-, Szűcs Máté brácsa-, Fenyő László csellóművész) előadásában. Az eseményen Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, és Körner Tamás klasszikus zenei menedzser beszélt a koncerten hallható művekről.

A Concerto Budapest rendezésében megvalósuló Concerto Csellóünnepen kilenc koncert várja a közönséget, többek között kamarazenekari művek és nagyzenekaros csellóversenyek hangzanak el szombaton és vasárnap a Zeneakadémián.

A nyitóképen Perényi Miklós kétszeres Kossuth-díjas gordonkaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára játszik a  Concerto Csellóünnepen a Zeneakadémián 2023. november 25-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI