A Romani Design saját magával kapcsolatban gyakran használja az aktivitás szót, ami egyszerre jelöl tervet, célt, lendületet, elszántságot, csapatot. A Romani Design aktivitása pedig az összefogásról szól, minden termék a társadalmi felelősségvállalás jegyében készül – hangsúlyozta Vitályos Eszter a Hagyományok Házában pénteken.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára kiemelte, ennek az aktivitásnak az egyik eredménye, hogy a Romani Design meghatározó szereplője a kortárs magyar divat és dizájn szektornak, és ezt a maguk erejével, tehetségével, szorgalmával és alázatával érték el. Vitályos Eszter a tárlattal kapcsolatban úgy fogalmazott, „a Hagyományok Házába indultam, és végignézve a tárlatot úgy éreztem, a Csodák Palotájába érkeztem meg”.

Az államtitkár felidézte, a Romani Design 2010-ben alakult, és azt a feladatot tűzték maguk elé, hogy segítsék a roma közösségek kulturális és társadalmi integrációját. Mint hozzátette, aki végignézi a tárlatot, láthatja, hogy a Romani Design valójában nem is a divatról szól, hanem az együttműködésről, a felelősségvállalásról, a közjóról. A divat valójában mindennek csodálatos eszköze, ahogy az első kollekció címe is megfogalmazta, Divattal az elfogadásért.

Kiemelte, hogy a ruhák, az ékszerek, a kiegészítők a tervezői minőség, a kézműves design egyszerre reprezentálja a roma kultúrát, egyben annak kapcsolódását a magyar kultúrához, sőt a Kárpát-medencei kultúrához. Hozzátette, ennek a kapcsolódásnak szép szimbóluma, hogy a tárlat a Kallós Zoltán Kiállítótérben nyílt meg. Kallós Zoltánra emlékezve megjegyezte, hogy a kutató szintén a népi kultúra megőrzésének szentelte életét, népzenei gyűjtőmunkájának eredményeként mintegy 15 ezer dallamot jegyzett le, és nagy szerepet játszott az erdélyi és a magyarországi táncházmozgalom létrejöttében és elterjedésében.

A beszéd után Kósa Klára keramikus iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Mesevilág címmel tartott tárlatvezetést.

A 2010-ben alapított Romani Design, a világ első roma divatstúdiója hazai és nemzetközi szinten is egyedülálló módon, a kollekciók, valamint az így közvetített vizuális üzenetrendszer segítségével képviseli a roma viseleti kultúra és iparművészet kortárs kontextusban történő reprezentációját, az aktivizmus és a fenntartható divat elvei mentén.

A Romani Design Hagyományok Házával való partnersége több esztendőre nyúlik vissza, az időszaki kiállítás középpontjában a brand által használt multilaterális üzenetrendszer és az elmúlt 13 év során a kollekciók által létrehozott konceptuális portfólió áll, elrugaszkodva a textilfókuszú tárlatok klasszikus installációs és grafikai megoldásaitól.

A Romani Design Fashion Art – Aktivizmussal a tradíciókért című kiállítás október 18-ig látható a Hagyományok Házában. A tárlat kurátora Czingel Szilvia, a koncepciót és a látványterveket Torma Beatrix és Salát Zalán Péter készítették.

Fotó: Dusa Gábor / Hagyományok Háza