fbpx

Vitatott Petőfi-szobor – A nyertes pályamű módosított változatát valósítják meg Sepsiszentgyörgyön

Mégsem ír ki új pályázatot az erdélyi Sepsiszentgyörgyre tervezett Petőfi-szoborra az önkormányzat, hanem a nyertes pályamű módosított változatát valósítják meg – írta közleményében a városvezetés.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata pár hete jelentette be, hogy új pályázatot ír ki a Petőfi-emlékév keretében felavatandó szobor tervére, miután a közösségi médiában a nyertes pályamunkát, Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész alkotását számos kritika érte a lakosság részéről. A döntésre reagálva a szakmai zsűri kifogásolta, hogy a városvezetés a grémium döntését megváltoztatva enged a lakossági nyomásnak.

Az MTI-hez eljuttatott hétfői közlemény szerint a mostani kompromisszumos megoldás a helyi tanács RMDSZ-frakciójának felkérésére született. Ez figyelembe veszi a lakossági igényeket és a szakmai zsűri döntésének is eleget tesz. 

Figyelembe véve az összes érintett fél – a nyertes terv alkotója, a lakosság, a szakmai zsűri, a helyi művészközösség és a helyi tanács RMDSZ frakciója – álláspontját, Antal Árpád polgármester az eredeti terv módosítása mellett döntött – írják a közleményben. Mint hozzáteszik, a döntés célja, hogy az önkormányzat Petőfi Sándort hitelesen ábrázoló szobrot állítson, de azt is fontosnak tartják, hogy a köztéri alkotás elnyerje a lakosság tetszését, mindenki magáénak érezhesse a költőóriás örökségét.

Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész nyertes pályamunkája

Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményeztek Gergely Zoltán szobrászművésszel, kérve, „hogy a művészi, alkotói szabadság korlátozása, csorbítása nélkül közelítse a közvélemény, az építő jelleggel bírálók álláspontját az elkészítendő szoborhoz”. „Meg kell találnunk azt a szűk keresztmetszetet, amit a szakma is elfogad és az embereknek is tetszik” – idézi a közlemény Antal Árpád polgármestert.

A városvezetés hangsúlyozza: a kolozsvári szobrász a pályázati kiírásnak megfelelően, mindenféle deszakralizáló, demitizáló szándék nélkül készítette el a tervet. „Szobortervének üzenete: a kultúra erősebb fegyver a kardnál” – írják, hozzáfűzve, hogy a bemutatott terv csupán vázlat, nem lehet annyira részletes, mint a végső alkotás.

Az eredetileg július 31-ére, Petőfi Sándor halálának évfordulójára tervezett szoboravató a Petőfi-emlékév Kovászna megyei záró momentuma lenne.

Sepsiszentgyörgy legutóbbi kortárs köztéri alkotását, az 1984-ben robbant pokolgép gyermekáldozatának emlékművét 2022 szeptemberében leplezték le.

Fotó forrása: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A rovat további cikkei