A Gyulai Végvári Napokat a koronavírus-járvány miatt nem szervezik meg idén, ám az azon részt vevő hagyományőrző egyesületek közül többen a fürdővárosba érkeznek a mostani hétvégén, így a gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesület kezdeményezésére szűkebb résztvevői számmal és programkínálattal ugyan, de úgy döntöttek, idén is lesz hadi játék a gyulai várnál.

A háromnapos, részben ingyenes rendezvényen megjelenik ugyan a végvári napok néhány eleme például az apródiskola a gyermekeknek, a Hollóének Hungarica Régizene Együttes koncertjei, a fegyverbemutatók és kisebb csaták is, a szervezők mégis tudatosan kerülték, hogy az ország egyik legismertebb hadijátékát kicsiben” rendezzék meg.

A várban több tematikus, interaktív tárlatot is rendeznek az erődítmény 1566-os ostromáról, és az Almásy-kastély Török tornyában Gyula törökkori emlékeiből egy kamarakiállítást is tekinthetünk meg. A várban folyamatosan programok, solymászbemutató, lúdtollal írás, korhű ruhába öltözés, kovácsműhely várja az érdeklődőket. A várkertben népi ügyességi játékokkal, apródiskolával, spanyol tercio bemutatóval, valamint középkori piactérrel és mesterség bemutatókkal készülnek.

A Vitézi vigalom Gyula várában elnevezésű programon a Balassi Bálint bandérium, az Egri Félhold Hagyományőrei, a Thury-vár vitézei Hagyományőrző és Sportegyesület, a Pannon Vitézlő Oskola és a Kerecsényi László Íjász Egyesület hagyományőrzői vesznek részt, de kisebb létszámban érkeznek még az ország számos pontjáról is vitézek.

A teljes programkínálat a www.gyulakult.hu oldalon tekinthető meg.

Kiemelt fotó: Hollóének Hungarica Régizene Együttes