Háromszáz négyzetméteres víz alatti fantáziavilág elevenedik meg a Frankel Leó út 46. számú ház tűzfalán Budapesten. A nagy méretű falfestményt a szomszédos telken található Molnár János barlang inspirálta.

Az új falfestmény a fokozottan védett Molnár János barlang vizuális elemeiből építkezik, annak rejtőzködő természeti kincseit és víz alatti fantáziavilágát jeleníti meg.

A munkálatok öt héten keresztül tartottak, ezalatt 330 liter
festéket használtak fel a Színes Város Csoport művészei és a Moholy-Nagy
Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói. A tervezőcsapat tagja volt Kérdy Zsófia,
Pilbák Petra, Pittmann Glória és Szabó Marci.

A Molnár János barlang a II. kerületben, a Budai-hegységben, a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban található. Magyarország víz alatt lévő legnagyobb barlangja, valamint a Budai-hegység és a főváros egyetlen, jelentős hosszban feltárt aktív hévizes barlangja.

A MOME és a Színes Város Csoport 2018-ban indított együttműködésében először a Bertalan Lajos utca 16. szám alatt jött létre a Kócsag című falfestmény.

Idén a Nemzeti Kulturális Alap Összművészeti Programok
Kollégiuma támogatta a MOME Média Intézetének kurzusát, amelyen 22 hallgató és
3 oktató vett részt. A Frankel Leó úti épületet a kurzus hallgatói
terjesztették elő a projektre, amelynek célja egy tűzfallal rendelkező,
műemléki védelem alatt álló épület megújítása, újragondolása volt.

A kiválasztott épületre több vizuális projektterv készült, ezeket szakmai zsűri bírálta el: Budapest Főváros Kormányhivatalának építésügyi és örökségvédelmi főosztályának szakemberei, a kerület főépítésze, valamint a MOME tanárai.

Fotók: MTI/Lakatos Péter