A hazai természetfotózás ismert és elismert az egész világon, hiszen nincs olyan világszínvonalú megméretés, ahol a díjazottak között ne bukkanna fel egy-egy magyar név. A kemény munka, a kitartás, a kreatív megközelítés és az egyedi látásmód meghozza az eredményét. Nincs szó, nincs gondolat, amely kifejezőbb lenne egy-egy elkapott pillanatnál. Ez volt a célja a Mai Manó Ház csapatának és a velük szorosan együttműködő Radisics Milánnak, aki elismert természetfotós, a kerítés kiállítás kurátora és szerkesztője.

 

Budapest-water-summit-viz-kiallitas-vadasz-sandor

?A 26 hazai természetfotós stílusa és indíttatása különböző. Sokszínűek és változatosak ? éppúgy, mint ennek a tárlatnak a témája, a víz. Ezért a képeiket sem rendeztem keretek közé, szorítottam fejezetekbe. Úgy válogattam őket, hogy szabad párbeszéd alakulhasson ki a művek között: beszélgessen csak egy harmatcsepp a tengerrel, a jég a párával, a belvíz az óceánnal, molnárka a cápával, a tenger mélye a magas heggyel, a hazai táj a külföldivel, a lila csepp a zölddel, a sarkvidéki jég a trópusi záporral, az érintetlen zug az urbánnal. A kicsi a naggyal, a digitális az analóggal, az összefüggő az összefüggéstelennel, hogy két kép láttán kialakuljon egy harmadik is a szemlélő gondolataiban. Beszélgessünk csak a vízről, mutassuk meg, ami olykor láthatatlan! Minél többen, minél többet. Ezáltal talán beleég a retinákba, és messzebbre eljut a végső üzenet is: tiszteljük, csodáljuk és szeressük kék bolygónkat? ? mondta Radisics Milán a tárlat kialakítása kapcsán.

 

A kerítés kiállítás tematikáját a november 28. és 30. között rendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 inspirálta, amelynek mottója ?A víz összeköt?, és amelyet Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, a Vízügyi Elnöki Testület tagja fővédnöksége alatt rendeznek meg.

A Külgazdasági és Külügyminisztériummal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködésben létrejövő kiállítás ingyenesen megtekinthető a Várkert Bazár hátsó sétányán 2017. január 2-ig.

 

Budapest-water-summit-viz-kiallitas-radisics-milan

?A víz a művészetek központi eleme, inspiráló és gondolatébresztő. A kerítés kiállításon bemutatandó különleges alkotások is elgondolkodtatnak nem csupán az adott pillanatról, hanem arról is, hogy vajon kellően értékeljük-e azt a természeti csodát, amely még itt van körülöttünk. A víz egyesít és összeköt egyéneket, generációkat, nemzeteket és kultúrákat, és ez közös felelősségvállalást is jelent. A Világtalálkozó azt kívánja elősegíteni, hogy globális konfliktusok és kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és a fejlődés forrása legyen a világ minden, fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára? ? mondta Joó István, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 előkészítéséért és a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

 

Budapesti Víz Világtalálkozó 2016

Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével és Magyarország Kormánya által a Víz Világtanáccsal együttműködésben megrendezett eseményre és a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokra és a Vízipari Szakkiállításra 2016. november 28. és 30. között várják az érdeklődőket Budapesten, a Millenáris Parkban.