A Fővárosi Nagycirkusz nyáron két különböző műsorral várja a közönséget: hétköznap egy különleges vízi cirkuszi show-val, péntekenként és szombatonként pedig egy felnőtteknek szóló, exkluzív műsorral.

Egy forró, meleg napon mi sem esik jobban, mint a hűsítő víz partján üldögélni. A nagy sikerre és érdeklődésre való a Fővárosi Nagycirkusz immáron harmadik alkalommal hozza el a budapesti közönségnek a vízi cirkuszt. A káprázatos lézershow és az egyedülálló szökőkút rendszer ismét megtelik élettel. Az önmagukban is lélegzetelállító produkciókat még érdekesebbé teszi a hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változó porond.

Az előadás a szórakoztatáson túl egy fájón aktuális üzenetet is megfogalmaz: a békéről és a békéért szólnak artistáink. A cirkuszban nem számít a nemi, faji, vallási, nemzeti hovatartozás vagy a politikai ideológiák. A manézsban nem tehetünk különbséget, hisz az ugró artistát mindig el kell kapja az alatt álló társa. A műsorban fellépő ukrán, orosz, belarusz és magyar artistaművészek azért fohászkodnak, hogy jöjjön hozza el a nyári eső a békét, mossa el a könnyeket. Az artistaprodukciók mellett a táncbetétek is hangsúlyosabbá válnak, ugyanis a Fővárosi Nagycirkusz balettkarán kívül a vendégtársulat tánckara is emeli a produkciók fényét. Az élő zene ezúttal sem maradhat el, a Fővárosi Nagycirkusz tíztagú zenekara kíséri a különleges artistaszámokat.

„A magyar cirkuszművészet világviszonylatban az első öt ország között van, ezért három kiemelkedő magyar produkciót is láthat a közönség. Korosztályának egyik legtehetségesebb magyar artistaművésze a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium diákja, Grandpierre Gabriel. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jának Arany-díjasa extrém hajlékonyságával és precíz, művészi mozdulataival szemet gyönyörködtető produkciót mutat be a Fővárosi Nagycirkusz közönségének. A Duo Donnert lendületes, gyors görkorcsolya-számmal lép fel, amely cseppet sem veszélytelen, ugyanis egy kicsi asztalon pörögnek, miközben különböző akrobatikus elemeket mutatnak be. A harmadik magyar fellépő Dobos Richárd, aki a társastáncok világából érkezett. Levegőszámában ötvöződik az erő és a hajlékonyság, valamint a férfienergiák a lágy mozdulatokkal.  Érzéki fúzió a tánc és a rúd kombinációjából” – tájékoztatott Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője.

Ezen kívül egy különösen veszélyes magasdrótszámra is felhívta a figyelmet, amelynél elég egy rossz lépés, és az artisták a mélybe zuhannak. Egy különleges, továbbfejlesztett perzs szám is érkezett a Fővárosi Nagycirkuszba, amelyben a szülők gyermekükkel lépnek a vizes porondra, valamint a közönségsikerre való tekintettel Mihail Ermakov is visszatér okos kutyusaival. A mókás és kedves produkcióban a játékosságon van a hangsúly, amely nemcsak számukra, hanem a közönség számára is sok vidámságot tartogat. A mókás számot a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Bronz Pierrot-díjjal jutalmazták.

„A női bohócok ritkaságszámba mennek a cirkusz világában. Rain – Esőcirkusz műsorunkban Pippa és Bobby kacagtató gegjei helyzetkomikumokra épülnek, amelyeket a való életből merítenek. Ötletes bohóctréfáikba játékos kutyusaik is besegítenek” – árulta el Graeser József. Pippa (Natalia Maikhrovskaia) negyedik generációs artistaművész, aki több cirkuszművészeti zsánerben – lovasakrobata, zsonglőr – is jártas, ám nemrég jött rá, hogy az állatokkal való foglalkozás mellett a bohóc zsáner a másik hivatása. Nagypapája híres, többszörösen díjazott bohóc, aki még 87 évesen is megdolgoztatja a közönség rekeszizmait. Több gegjét is átadta az unokájának, aki ezek továbbfejlesztett változataival nevetteti meg a budapesti közönséget. Pippa négy kutyusával is porondra lép, a papillon fajtájú Cookyval (Sütivel) és Wifivel, egy szelíd óriással, az Ornament nevű dán doggal és az amstaff Marshmallow-val (Pillencukor), aki nagy pusziosztó hírében áll.

„A Rain – Esőcirkusz műsor összeállításakor fontos szempont volt, hogy minden korosztály számára élvezhető és maradandó kikapcsolódást nyújtsaank, ezért a mókás kutyaszámok mellett különleges audiovizuális élményekkel és számos izgalmas produkcióval várjuk a közönséget” – foglalta össze a műsor lényegét Graeser József szakmai vezető, majd Közép-Európa egyetlen kőcirkuszának másik műsoráról beszélt.

„A Fővárosi Nagycirkuszban évtizedek után először, április 15-től péntekenként és szombatonként 19 órától egy felnőtteknek szóló műsorral várjuk a kikapcsolódni vágyókat. A Magic Show című különleges, felnőtteknek szóló esti műsor exkluzív kikapcsolódási lehetőséget kínál. Revütáncosok, illuzionisták és bűvészek, elképesztő artistaszámok, látványos fényjátékkal kísért szökőkút várja a porondon a látogatókat.”

Szekáry Zsuzsanna

x támogatott tartalom