Muzsikusok számára a pályára való érettséget az ?élesben? előadott produkciók jelzik megbízhatóan: nem véletlen tehát, hogy a diplomahangversenyek, vizsgaelőadások nem csupán a szaktanárok előtt, hanem igazi koncerttermi keretek között, nagyközönség előtt zajlanak, nem ritkán már elismert művészek közreműködésével. A PTE Művészeti Karának hallgatói évről évre professzionális közegben, a Kodály Központban, a Pannon Filharmonikusok együttesével közös előadáson zárják tanulmányaikat: vizsgakoncertjükön így a profik mellett bizonyíthatják, hogy ők jelentik a komolyzenei színtér legmagasabb művészi színvonalú utánpótlását.

 

A 2016-os diplomahangverseny W. A. Mozart Titusz kegyelme című operájának előadása, mely április 26-án 19 órakor lesz a pécsi Kodály Központban. A PTE Egyetemi Zenekarát Kocsár Balázs, a Magyar Állami Operaház fő-zeneigazgatója vezényli majd. Az előadás együttműködő partnere, a Pannon Filharmonikusok ezzel a produkcióval következő évadára is előre mutat, hiszen az együttes számos operát, köztük Bartók-műveket és kortárs operákat is műsorára tűz a 2016/2017-os évadban.

 

Az előadás rendezője Romvári Gergely lesz. Az est főszereplői pedig a PTE Zeneművészeti Intézetének hat opera szakos hallgatója: Vitellia szerepében Takács Barbarát, Titóéban Bagdi Zoltánt láthatja a közönség, Seste Sósti Erika, Servilia Malejzia Mia lesz, Anniót Amer Lemja, Publiót Németh Márton formálja meg.

 

A vizsgát megelőző természetes lámpalázat biztosan enyhíti a tapasztalt művészek támogatása és az a furcsa helyzet, hogy a szereplők többet készültek az előadásra, mint amennyi ideje Mozartnak volt a komponálásra, hasonló téthelyzetben. A zenetörténet szerint ugyanis II. Lipót császár koronázására, 18 nap alatt írta a Titusz kegyelmét, melynek fogadtatása először kifejezetten elutasító volt (Mária Ludovika császárné ?német disznóságnak? titulálta), később azonban nagy sikert aratott. A végzős hallgatók jó ómennek tekinthetik azt is, hogy a Pannon Filharmonikusok a zenekar szlogenje szerint jövőre győztesekkel játszik: a Kodály Központ rezidens együttese a Müpában is folytatja állandó bérletsorozatát világhírű szólistákkal.

 

A koncertre belépőjegyek válthatók a Kodály Központ pénztárában, illetve a jegymester.hu oldalon.