Bong Dzsun Ho, az Élősködők Oscar-díjas rendezője és a dél-koreai szórakoztatóipar más képviselői vizsgálatot követelnek, mert szerintük a rendőrség nem megfelelően kezelte a néhai színész, I Szongjun állítólagos droghasználata miatt indított nyomozást.

Az Élősködők című filmből ismert színészt 2023. december 27-én holtan találták az autójában, Szöulban, miután a rendőrség harmadszor is kihallgatta őt a marihuána és más illegális kábítószerek használatának gyanúja miatt indított eljárásban.

A színész halála kérdéseket vetett föl azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség utasítására kellett-e kihallgatásai előtt sajtófotózásokon részt vennie. A színész drogügyéről először egy helyi újság számolt be, majd több részlet is kiszivárgott a nyomozásról, miközben I drogtesztjei negatívak lettek.

A színművész október és december között háromszor jelent meg nyilvánosan a rendőrség előtt, az utolsó meghallgatás 19 órán át tartott. I ártatlannak vallotta magát, miután megvádolták, hogy egy hostess társaságában kábítószert használt, és állítása szerint nem volt tudatában annak, hogy mit fogyasztott. I pert indított két ember, köztük a hostess ellen, azt állítva, hogy megzsarolták őt. A nyomozás nagy nyilvánosságot kapott a bulvársajtóban.

A Szöul központjában tartott sajtótájékoztatón filmesek, színészek és művészek egy csoportja nyilatkozatot adott ki, amelyben vizsgálatot sürgettek I halálának ügyében. „Alapos vizsgálatot szorgalmazunk annak megállapítására, hogy történt-e visszaélés a rendőrség információ-biztonsági intézkedései során az elmúlt két hónapban, a nyomozással kapcsolatos első információk kiszivárogtatásától kezdve egészen a színész haláláig” – mondta Bong.

Bong és a többi alkotó elítélte az egyes sajtóorgánumokban és videomegosztó portálokon közzétett, I Szongjun magánéletét célzó és ellenőrizetlen információkból származó szenzációhajhász tudósításokat is. „Az igazságot követeljük azzal kapcsolatban, hogy jogilag helyes volt-e a rendőrség részéről nyilvánosságra hozni a néhai színész rendőrségi meghallgatási ütemtervét a sajtónak” – mondta Bong, kiemelve, hogy felszólalásukkal meg akarják előzni a további hasonló eseteket.

I Vonte rendező a nyomozás alatt álló egyének emberi jogainak védelmét és a bűnügyi nyomozással kapcsolatos információk bizalmas kezelését célzó jogszabályok megalkotását követelte. „Még ha ebben az ügyben a nyomozati eljárás jogilag korrekt is volt, a kormánynak és a parlamentnek nem szabad hallgatnia” – közölte I Vonte. A csoport azt tervezi, hogy a nyilatkozatot benyújtja a dél-koreai nemzetgyűlés elnökének, az országos rendőrségnek és a KBS állami műsorszolgáltató hálózatnak is.

A filmiparban tevékenykedő körülbelül kétezer ember, köztük 29 filmszövetségi tag működött közre a nyilatkozat megalkotásában. A tervek szerint folytatják az együttműködést az „I Szongjun megelőzési törvény” hatályba lépésének érdekében.

I Szongjun a legutóbbi a dél-koreai művészek és hírességek hosszú sorában, aki saját kezűleg oltotta ki életét. Dél-Koreában az egyik legmagasabb az öngyilkossági ráta. Az ismert emberek esetében a helyzetet a munkájukkal járó stressz, a szakmai versengés, a magánéletük iránti túlzott érdeklődés, az online zaklatás és az esetenkénti konkrét fizikai támadások is súlyosbítják.

A képen I Szongjun rendőrségi kihallgatásra érkezik négy nappal a halála előtt. Fotó: AFP / Yonhap