Fekete_Lyuk
Fotó: Fortepan

A budapesti Fekete Lyuk a korábbi Ganz-Mávag Vörösmarty művelődési házának pincéjében nyílt meg 1988-ban, a 8. kerületi Golgota utcában. A legendás szórakozóhely a magyar alternatív és független zenei élet haza központja volt, de divatbemutatóknak, betiltott filmeket játszó filmklubnak, kiállításoknak, színházi előadásoknak is helyet adott. Szinte mindig telt házzal üzemelt, népszerűségének oka pedig az, hogy itt mindenki azt érezhette: azt csinál, amit akar.

Sok tűrt és tiltott együttes kapott itt fellépési lehetőséget. Több, ma is létező zenekar a klubnak köszönhette ismertségét. Néhányan ma is kedvelt szereplői a hazai rockszcénának (pl. Tankcsapda, Kispál és a Borz, Pál Utcai Fiúk, Sex Action, F.O. System).

Fekete_lyuk_lapszam

A Lyuk még a 90-es évek első felében is a város vezető klubjai közé tartozott, és névváltoztatásokkal egészen az évtized végéig üzemelt.

A december 17-én nyíló tárlat számos interjúban mutatja be az egykori szórakozóhely közönségének visszaemlékezéseit a hely eseményeiről, programjairól. Ezek segítségével betekintést nyerhetünk egy olyan csoport világába, amely nem kívánta elfogadni a többségi társadalom normáit, ezért saját közösséget hozott létre.

Fekete_lyuk

A kiállítás foglalkozik az épület és az egykori Ganz munkáskolónia történetével, a Lyukban is tevékenykedő INCONNU-művészcsoporttal, a Ganz-MÁVAG Művelődési Ház kulturális előzményeivel, többek közt a Dobos Gábor által vezetett DzigaVertov Fotó- és Filmszakkörrel, valamint a filozófiai, művészeti, illetve építészeti utópiákról tartott előadássorozattal.

További információk: kiscellimuzeum.hu