A legendás szórakozóhely a magyar alternatív és független zenei élet központja volt, de divatbemutatóknak, betiltott filmeket játszó filmklubnak, kiállításoknak, színházi előadásoknak is helyet adott.

A budapesti Fekete Lyuk a korábbi Ganz-Mávag Vörösmarty művelődési házának pincéjében nyílt meg 1988-ban, a 8. kerületi Golgota utcában. Szinte mindig telt házzal üzemelt, népszerűségének oka pedig az, hogy itt mindenki azt érezhette: azt csinál, amit akar.

Sok tűrt és tiltott együttes kapott itt fellépési lehetőséget. Több, ma is létező zenekar a klubnak köszönhette ismertségét. Néhányan ma is kedvelt szereplői a hazai rockszcénának (pl. Tankcsapda, Kispál és a Borz, Pál Utcai Fiúk, Sex Action, F.O. System).

A Lyuk még a 90-es évek első felében is a város vezető klubjai közé tartozott, és névváltoztatásokkal egészen az évtized végéig üzemelt.

A december 17-én nyíló tárlat számos interjúban mutatja be az egykori szórakozóhely közönségének visszaemlékezéseit a hely eseményeiről, programjairól. Ezek segítségével betekintést nyerhetünk egy olyan csoport világába, amely nem kívánta elfogadni a többségi társadalom normáit, ezért saját közösséget hozott létre.

A kiállítás foglalkozik az épület és az egykori Ganz munkáskolónia történetével, a Lyukban is tevékenykedő INCONNU-művészcsoporttal, a Ganz-MÁVAG Művelődési Ház kulturális előzményeivel, többek közt a Dobos Gábor által vezetett DzigaVertov Fotó- és Filmszakkörrel, valamint a filozófiai, művészeti, illetve építészeti utópiákról tartott előadássorozattal.

További információk: kiscellimuzeum.hu

Nyitókép forrása: Fortepan / Urbán Tamás