„A fiatalság olyan, mint a tiszta lap, amelyet még nem firkáltak össze. Szeretek velük dolgozni (…). Hiszem, hogy meggyújtottam egy lángot, valamit átadtam, amit ők magukkal visznek” – nyilatkozta Végh Sándor hegedűművész.

A magyar zenetörténet egyik legsikeresebb műfaja a vonósnégyes. Kialakulásában Joseph Haydn magyarországi munkásságának évtizedei alapvető fontosságúak voltak. A magyar kvartettek az elmúlt évszázadokban kiemelkedő világsikereket értek el; általuk a magyar zenei géniusz, Végh Sándor maradandó nyomot hagyott az egyetemes zenetörténetben. 

A program Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, a Keller Quartet alapítója és a Concerto Budapest zeneigazgatójának művészeti vezetésével valósul meg.

Olyan fiatal vonósnégyesek jelentkezését várják, akik továbbörökítik ezen zenei formáció kultúráját, ezzel együtt a világhírű hegedűművész, karmester örökségét.

A program kapcsán a Filharmónia Magyarország részt vállal a legkiválóbb magyar kvartettek szerepeltetésében, valamint a fiatal vonósnégyes-generáció nagyközönség előtti bemutatásában.

A felhívás így szól: „Ha érzik magukban az elhivatottságot, hogy megismertessék az ország zeneszerető közönségével a kvartett múltját, jelenét és jövőjét, akkor jelentkezzenek. A 2022/23-as pályázat benyújtásának ideje március 15. A teljes programfelhívás megtalálható a www.filharmonia.hu oldalon.”

Március 26-án a 2021/22-es pályázat nyerteseit köszöntheti a közönség a Concerto Budapest Zeneházban, ahol a Keller András vezette mesterkurzus zárókoncertjére kerül sor. A fellépők, a Szigeti Quartet, az Á la quartet, a Dohnányi Quartet, a Pulzus Vonósnégyes és a Quartetta Speranza egy felejthetetlen koncertélménnyel várják a nagyérdeműt.

A hangverseny megtekintése díjtalan. A koncertre a budapest@filharmonia.hu címen tudnak regisztrálni.

Nyitókép: Végh Sándor. Fotó: Felvégi Andrea