fbpx

Wagner inspirálta verspremier Grecsó Krisztiánnal

Február 15-én Grecsó Krisztián életművét érintő gondolatokra reflektál a MÁV Szimfonikus Zenekar és a ZeneShowja. Az irodalom és a zeneművészet közös pontjait keresve az is kiderül, milyen az író viszonya a komolyzenéhez.

A ZeneShowja Magyarország első komolyzenei talkshowja, amely a MÁV Szimfonikus Zenekar, a ZeneMűvek és az Akvárium Klub kezdeményezésével jött létre. Az est során Seidl Dénes trombitaművész közéleti, kulturális szereplőkkel együtt keresi a zenei élet és a hivatásuk közötti párhuzamot. A beszélgetés egyes pontjaira, és a meghívott vendég életének egy-egy kiemelt epizódjára pedig a MÁV Szimfonikus Zenekar reflektál a klasszikus zene remekműveivel. A zeneműveket kontextusba helyezi a karmester, Dénes-Worowski Marcell, akinek segítségével megértjük az egyes szólamok, hangszerek jelentőségét vagy éppen a zeneszerző gondolatait. 

Február 15-én az Akvárium Klubban Grecsó Krisztián lesz a vendég. Vele keresik az irodalom és a zeneművészet közös pontjait, Mozart életútján követhetik végig a költők hétköznapjait és szerepüket a társadalomban. Felcsendül Mozart mellett Wagner is, és Grecsó Krisztián erre az alkalomra készített művét olvassa fel a zeneműbe ágyazva. Az író maga is zenél, nemrég jelent meg Beck Zolival készített Hoztunk magunkból valamit című lemeze. A nyitó dalról, az izgalmas érzeteket közvetítő Sárga nyárról itt írtunk.

Kovács András Péter kikapcsolódásként drónokat épít, zenél, filmeket készít, könyvet ír. Járja az országot telt házas önálló estjeivel, ahol úgy nevettet, hogy közben a nézők a meghatottság könnyeit nyelik. A Karinthy-gyűrűs humorista, a Dumaszínház tagja, a hazai stand-up comedy egyik legsokoldalúbb képviselője (a vele készített interjú itt olvasható) március 8-án érkezik, akivel a nevetés jelenségének és a klasszikus zene komolyságának paradoxonjairól beszélgetnek, többek között arról, vajon szükséges-e, hogy egy zenész vagy egy humorista exhibicionista legyen, és mennyire fér bele egy előadói karrierbe az introvertált személyiségtípus. 

Nyitókép: Grecsó Krisztián, Seidl Dénes, Dénes-Worowski Marcell

A rovat további cikkei