Wagner Nándor-kiállítás nyílt kedden a világhírű szobrász szülővárosában, Nagyváradon. A Bihar megyei könyvtár előterében a Magyarországon, Svédországban és Japánban hírnevet szerzett szobrász főművének, a Filozófiai kertnek a másolatát mutatják be.

A szoborcsoport teljes nagyságú, 3D nyomtatóval készült másolatát Wagner Nándor születésének 100. évfordulója alkalmából tavaly állították ki a Műcsarnokban, ez tekinthető meg most Nagyváradon is.

Wagner Nándor élete legfontosabb alkotásának nevezte a Filozófiai kert című szoborcsoportot, amelynek körben álló alakjai az öt nagy gondolkodó – Ábrahám, Ekhnaton, Jézus Krisztus, Buddha és Lao-Ce –, míg a körön kívül, egy vonalban Assisi Szent Ferenc, Bódhidharma és Mahatma Gandhi áll. A szoborcsoport egy-egy példánya Tokióban és Budapesten, a Gellért-hegyen áll. A nagyváradi kiállításon a szoborcsoport kópiája mellett a művész és felesége, Wagner Chiyo mellszobra is megtekinthető.

Alkotásának üzenetét Wagner Nándor így fogalmazta meg: „Együttműködés egymás jobb megértéséért!... Hogy a különböző kultúrák és vallási irányzatok képesek legyenek közelebb kerülni egymáshoz, vissza kell térnünk ahhoz, ami összeköt bennünket.”

A tárlat kezdeményezői szeretnék, ha Tokió és Budapest után Nagyvárad is otthont adhatna a szoborcsoportnak, amelynek meg is lenne a helye a PKE közelében kialakítandó kis téren, amelyet zsinagóga, református és ortodox templom fog közre. A világhírű képzőművésznek már van alkotása szülővárosában: József Attila egészalakos szobrát 2005-ben állították fel.

Wagner Nándor (1922. október 7. – 1997. november 15.) Nagyváradon született, iskoláit szülővárosában végezte, majd a budapesti Képzőművészeti Főiskolán szobrászatot és festészetet tanult. Az 1956-os forradalom leverése után elhagyta Magyarországot és Svédországban telepedett le, ahonnan 1967-ben Japánba költözött, ott hunyt el 1997-ben.

Alkotótevékenysége mindhárom országhoz kötődik, Magyarországon, Svédországban és Japánban is több köztéri szobra van.

Fotó: Pengő Zoltán / Maszol.ro