Az intézményt a kormányzó liberálisok által javasolt Liviu Jicman fogja vezetni elnökként, Weinberger mellett lesz egy második alelnök is, ezt a tisztséget a szociáldemokraták által javasolt Mirel Talos fogja betölteni. Az intézményt egy 14 tagú tanács vezeti, a testület felét a parlamenti pártok által javasolt személyek töltik be, az RMDSZ Demeter András István kulturális államtitkárt javasolta a grémiumba.

A parlament azt követően szavazott a Román Kulturális Intézet új vezetőségéről, hogy a korábbi vezetőség mandátuma lejárt. A kinevezés négy évre érvényes.

A román parlament két házának együttes ülése ugyancsak hétfőn megválasztotta a román közszolgálati televízió és rádió új vezetőségét is. A hétfő esti szavazás értelmében a Román Rádiótársaság igazgatótanácsának elnökévé Razvan Ioan Dincát választották, a közszolgálati televízió vezető grémiumának élére pedig Dan Turturica újságírót. Dincát, aki színházi rendező és korábban a bukaresti Ion Dacian Operettszínházat vezette, a jelenleg ellenzéki, de kormányzásra készülő szociáldemokraták javasolták, Turturicát pedig a kormányzó liberálisok.

Az RMDSZ Nagy-Debreczeni Hajnalkát javasolta a közszolgálati televízió igazgatótanácsába, ő az előző mandátumban is betöltötte ezt a funkciót. A rádió igazgatótanácsába a szövetség Bodoczi Annamáriát nevesítette.

Nyitókép: A. G. Weinberger (Rácz Weinberger Attila) blueszenész koncertezik Nagyváradon, a Rhédey-kertben 2014. június 27-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt