Időtlen derengés címmel nyílik kiállítás Xi Xinmin kortárs kínai festőművész alkotásaiból 18 órakor, melyet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete nyit meg ünnepélyes keretek között. Ezt követően 19 órai kezdettel Weöres Sándor A teljesség felé című írásának zenei adaptációját adják elő a magyar zenei élet kiemelkedő művészei a Balassi Intézetben.

Weöres Sándor életében rendkívül fontos szerepet játszott a keleti kultúrák iránti érdeklődés, az ebben való elmélyülés, a spiritualitás. Műfordításai nemcsak művészi szépségük miatt nevezetesek, hanem mert e művek szellemiségét talán minden más műfordításnál hitelesebben sugározzák rendkívüli beleélő készségének és nyelvi hajlékonyságának köszönhetően. A Balassi Intézet Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából az író?költő?műfordító eme különleges érzékenységére, spiritualitására és a kínai kultúra iránt érzett nagyfokú tiszteletére kívánja ráirányítani a figyelmet a Múzeumok Éjszakáján. A (kortárs) keleti kultúra képi, vizuális világának megidézésével és Weöres A teljesség felé című metafizikai művének zenei adaptációjával válik teljessé az est programja, ahol ily módon a vers, a zene, a ritmus, a kép, a múlt és jelen találkozásában indulunk útra a végtelen és a teljesség felé.

Az est programja két részből épül fel. Időtlen derengés címmel nyílik kiállítás Xi Xinmin festőművész monumentális alkotásaiból rendezett. A művész a kortárs kínai festészet egyik kiválósága, a világ számos pontján fellelhetőek képei, Magyarországon azonban most először lesznek láthatók képei. Mind a témákat ? orchideák, tájképek, naplementék stb. -, mind a technikát tekintve képei egyszerre közvetítik a több ezer éves kínai hagyományt és a modernitást. Festményei megjelenítik a keleti filozófia tradicionális értékeit. A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete mond beszédet, illetve Weöres Sándor kínai műfordításaiból hallgathatnak meg részleteket a látogatók.

weores_balassi
(Forrás:bbi.hu)

Weöres Sándor 32 évesen adta ki A teljesség felé című metafizikai kötetét, amit Hamvas Bélának ajánlott. A nyolcvanas évek elején komponált rá először zenét az akkor harmincas éveiben járó Gryllus Dániel, de a lemez kiadása 1988-ig váratott magára, a zeneszerző végül a költő 75. születésnapjára kezébe adhatta feldolgozását. A művet előadták színpadon is, ennek dramaturgját Kőváry Katalin rendező, a zeneszerző felesége állította össze. Apja hatvanadik születésnapjára a szintén zenei pályára lépett, harmincas éveiben járó Gryllus Samu a jelenlegi zenei elvárásoknak megfelelően újra hangszerelte a művet, ennek előadására több generáció kiválóságait kérték fel. A Weöres-mű részleteit Gryllus Samu vezényletével és Gryllus Dániel közreműködésével a magyar zenei élet kiemelkedő művészei szólaltatja meg a Balassi Intézetben a Múzeumok Éjszakáján.

A rendezvénysorozat mellett számos kiállítás is várja az érdeklődőket a Balassi Intézet szervezésében.Martin Henrik Űrbudhha című kiállítása május 8-án nyílt meg a Tallini Magyar Intézet galériájában, amelyben a zen filozófia és az űrkutatás párhuzamait festi le. Az Űrbuddha felfogható egy szakrális tárgy jelenkorra vetített újraértelmezéseként. A meditáló személy befelé fordulva az üresség állapotába igyekszik jutni. Az űrhajós a külvilág irányába indul, és a Világűrben hasonló élmény érheti. Űrbuddhaként egyszerre indulhatunk kifelé és befelé. A tárlat június 28-áig látogatható.

buhha
Martin Henrik: Űrbuddha

Magyarországot 2013-ban az a megtiszteltetés érte, hogy a Smithsonian Folk Festival-on először, az esemény díszvendége lehet. A 2013. június 26-tól július 7-ig tartó fesztivál magában foglalja az Egyesült Államok legnagyobb nemzeti ünnepét, a Függetlenség napját, július 4-ét is, ezért a látogatók száma minden évben 1 millió főre tehető, médianyilvánossága pedig közel 40 millió embert ér el. Fellépnek a Smithsonian keretén belül Szalonna és barátai, Dresch Mihály és bandája valamint a Tükrös Ensemble. A koncertek mellett néptáncbemutatók, hazai kulturális értékek és a magyar konyha finom ízeit is kipróbálhatják Amerikában.