Wim Wenders német filmrendező és Aj Vej-vej kínai képzőművész is megkapja idén a japán művészeti Nobel-díjként emlegetett Praemium Imperiale-díjat. A német rendező és a kormánykritikus kínai művész mellett Giulio Paolini olasz festőművész, Krystian Zimerman lengyel zongoraművész és a SANAA japán építésziroda is a díjazottak között szerepel.

A fiatal művészek ösztönzésére alapított díjat egy németországi székhelyű kulturális intézmény, a Kronberg Akadémia Alapítvány kapja, amely kiemelkedően tehetséges fiatal zenészek továbbképzését biztosítja.

A Praemium Imperiale-díjat évente ítéli oda az 1887-ben alapított Japán Művészeti Szövetség. A díjazottak 15 millió jen (42,5 millió forint) pénzjutalomban is részesülnek. A díjat 1989 óta adományozzák a néhai Takamacu herceg (1905–1987) emlékére. A díjátadót rendszerint októberben rendezik meg Tokióban.

A rangos elismerést alapítása óta 164 művész kapta meg, mások mellett a napokban elhunyt Jean-Luc Godard, továbbá Peter Brook és David Hockney is.

Nyitókép: Wim Wenders német filmrendező a Praemium Imperiale-díj nyerteseinek kihirdetésén Japán berlini nagykövetségén. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Gerald Matzka