Mundruczó Kornél Schubert dalciklusából készült rendezése a színház, a film és a koncert határmezsgyéjén egyensúlyoz, évszázadokon ível át, és a mában is aktuális.

Hans Zender 1993-ban, bő 160 évvel Schubert ma is döbbenetes hatású dalciklusának megszületése után az eredeti dalok zongorakíséretét átírta kiszenekarra. Érzékibbé hangolta a versek akusztikáját, szinte érezni, ahogy arcunkba vág a fagyos szél.

A Proton Színház előadását a szemszögváltás teszi különlegessé. A Winterreise az ember egzisztenciális fájdalmát mutatja be, a hang nélküliek méltóságát képviseli. Egy passió jellegű úton kísérhetjük végig Schubert magányos vándorát, aki konkrét cél és remény nélkül kel útra, akárcsak a mindenkori kivetettek és üldözöttek.

A Mundruczó Kornél által választott perspektívát erősíti egy, a német dalokat akcentussal éneklő nem német, azaz idegen színész/énekes. Akcentusa, rossz kiejtése egy jövő nélküli ember elfogadásra és megértésre irányuló vágyát reprezentálja. A színpadon nem a koncerttermek, hanem a mindennapok tragédiája jelenik így meg. A főszereplő otthontalansága, jövőnélkülisége, elveszettsége Schubert zenéjét demokratizálja.

Szemenyei János (énekes, színész) és Mocsári Károly (zongoraművész) Winterreise duettjét eddig csak Fischer Iván Lakásszínházában láthatta Magyarországon a közönség. November 12-én ezt a különleges, bensőséges hangulatot teremtik meg a Trafóban. A második Winterreisét és egyben az év utolsó Proton-előadását december 2-án tartják a Gyulai Várszínház Kamaraszínpadán. 

Nyitókép forrása: Proton Színház