A fesztivál programsorozata magas színvonalú komolyzenei hangversenyekkel, színházi és irodalmi estekkel, jazzkoncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, gyermek-, családi- és gasztronómiai programokkal várja a látogatókat. Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett egy tucat más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont a legkiválóbb magyar szólisták, népszerű együttesek produkcióinak.

A nyitókoncerten közreműködik a Budafoki Dohnányi Zenekar, az est szólistája Balogh József zongoraművész, karmestere pedig a fesztivál művészeti vezetője Hollerung Gábor lesz.

Takács Nikolas és Tompos Kátya
Fotó: Csibi Szilvia

A fesztiválon fellép Tóth Vera a Budapest Jazz Orchestrával, Tompos Kátya, Takács Nikolas és a Jazzical Trió a The Great Hungarian Songbook című előadást mutatja be, a rendező Böhm György. Rúzsa Magdi a Fesztiválkatlanban ad koncertet. A cirkuszművészet kedvelőit Tokajba várják, a Paulay Ede Színházban az Illúzió mesterei lépnek föl.

Több színházi előadás is szerepel a programkínálatában, többek között a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban, Feke Pál társulata az István, a király rockopera keresztmetszetét viszi színre, a címszereplő mellett Dolhai Attilát, Szomor Györgyöt és Novák Pétert is láthatják a nézők. Az élet értelme – Egypercesek száz percben címmel Mácsai Pál és Lukács Miklós Örkény István novelláiból összeállított estjét több helyszínen is láthatja a közönség. Molnár Ferenc: Az ibolya című vígjátékát Korcsmáros György rendezésében mutatják be.

A látogatók beülhetnek Megyesi Schwartz Lúcia operaénekesnő Bach-koncertjére, a Honvéd Férfikar bordal-estjére vagy hallgathatnak Cseh Tamás-dalokat Bereményi Géza és a Vodku közreműködésével.

Hajnóczy Soma

A jazz műfajából az olyan sztárok mellett, mint Csemer Boglárka, Malek Andrea, a Kollmann Gábor Quintet, a Gadó Gábor Quartet, idén is helyet kaptak a fiatal tehetségek, köztük a Rodek Balázs Trió, Nagy-Babos Rebeka Quartetje és a Coquette Jazz Band.

A kiemelt programokon kívül számtalan kamarakoncert, gyerekprogram várja az érdeklődőket. A képzőművészet rajongói több egyéni tárlat mellett a P’Art művészcsoport, azaz sárospatki képzőművészek gyűjteményes kiállítását láthatják.

A záróhangverseny az SRK Wáberer Sportcentrumban Mozart: Don Giovanni című operájának szcenírozott, és a rendező Hábetler András által újragondolt változata lesz – kiváló szólisták és a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, vezényel Guido Mancusi.