fbpx

Zabolátlan lovaim a Müpában

Kollár-Klemencz László, Dargay Marcell és Farkas Róbert lírai dalestje november 23-án várja a nézőket a Müpában.

Kollár-Klemencz László a Kistehén frontembereként a legismertebb, de más formációk mellett tagja a Budapest Bárnak is, amelynek vezetőjével, Farkas Róberttel, valamint Dargay Marcellel – a Katona József Színház állandó zeneszerzőjével – híres dalokat és sanzonokat dolgoznak fel lírai dalestjükön november 23-án, a Müpában. A Zabolátlan lovaim produkcióban főként ismert, nemzetközi hírű, de új magyar fordításban előadott szerzemények szólalnak meg kamarahangszerelésben.

A dalest különlegessége, hogy szinte minden dalnak új magyar fordítást adtak, amelyeket Grecsó Krisztián, Máthé Zsolt és Kollár-Klemencz László írtak kifejezetten erre a válogatásra, így nagyon izgalmas és egyedülálló anyag jött létre. Grecsó Krisztián így nyilatkozott az új dalokról: „Meg kell a szívnek szakadni, ha az ember Kollár-Klemenczet hallgat. Csak merengeni lehet mellette, esetleg döbbenten, kitárt karral állni: »Ki gondolta volna, hogy ilyen sok kráter, régi seb van ott, az örökké meggyógyuló lélekben?!« Laci nem szépeleg, mert elég bátor, hogy szeresse a világot és magát. Tud elmélyülni, és el is meri engedni a gyeplőt. Gyönyörű sanzonok, régi nagy balladák, legendás dalok metamorfózisa ez a lemez.”

Érzelmekkel túlfűtött, melankóliával telített, ismert és kevésbé ismert nemzetközi és hazai dalokat válogattak egy csokorba: lesznek klasszikus francia sanzonok, a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek nagy klasszikusai, valamint a kortárs popkultúrából ehhez a hangulathoz illő dalok. Az eredetileg Jacques Brel, Yves Montand, Dalida, Vlagyimir Viszockij, Johnny Cash, Benjamin Clementine, Paolo Conte, Marlene Dietrich által énekelt szerzemények mellé került Cseh Tamás- és Kex-dal is, valamint Kollár-Klemencz-kompozíciók, amelyek a lovastanárként is tevékenykedő énekes szuggesztív és érzelmes előadásában, valamint a zenészek rengeteg ötlettel teli kíséretében saját, zabolátlan zenei világot teremtenek.

A Müpa Bartók Béla hangversenytermében különleges vendégekkel lép fel a formáció: közreműködik Razvaljajeva Anasztázia hárfán, prózai szövegeket mond Kerekes Vica színésznő, a Honvéd Férfikar pedig – Riederauer Richárd karnaggyal az élen – teszi még teljesebbé a dalok metamorfózisát.

Nyitókép: Dargay Marcell, Kollár-Klemencz László és Farkas Róbert. Fotó: Révai Sára

A rovat további cikkei