fbpx

Zalaegerszegen átszervezték a múzeumi intézményrendszert

A zalaegerszegi múzeumi intézményrendszer átalakításáról döntött csütörtökön a város közgyűlése. A megnövekedett múzeumi struktúra miatt közös igazgatóság és önálló intézmények alá szervezték a vármegyeszékhely múzeumait.

Balaicz Zoltán polgármester jelezte: az elmúlt években mintegy 10,5 milliárd forint értékű fejlesztéssorozat zajlott le a zalaegerszegi múzeumokat érintően, és továbbiak is tervben vannak.

A Modern városok program keretében megújult a Göcseji Múzeum épülete, ahol új várostörténeti kiállítás és három állandó tárlat is várja a látogatókat. Még 2017-ben jött létre a kommunizmus áldozatainak emlékhelye az egykori ÁVH-székház földszintjén és alagsorában, továbbá új múzeumi szárnyként megépült a Mindszentyneum további kiállítóterekkel és állandó kiállításokkal. A Göcseji Falumúzeumban megújult a Hencz-malom, megépült a rámi kápolna és a temetődomb, elkészült a pákászkunyhó, de más látnivalókat is érintett az átalakítás – sorolta a polgármester.

Hozzátette, hogy a jelentős fejlesztésekkel hatalmasra nőtt a múzeumi struktúra, ezért az érintettekkel és más szakemberekkel egyeztetve átalakították az intézményrendszert, létrehozva ezzel a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságát.

Három azonos jogállású, önálló tagintézményként működik a jövőben a Göcseji Múzeum, a Göcseji Falumúzeum és a Mindszentyneum. Az igazgatóság élén főigazgató áll majd – a személyére pályázatot írnak ki –, ő nevezi ki az egyes tagintézmények igazgatóit – mondta el Balaicz Zoltán.

A képen Kostyál László múzeumigazgató, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter megtekinti Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári harcok című alkotását a szobrászművész állandó tárlatán a Göcseji Múzeum közel kétmilliárd forintos felújításának műszaki átadásán Zalaegerszegen 2022. március 20-án. Fotó: MTI/Varga György

A rovat további cikkei