Charlie és Hot Jazz Band koncertet, nyárindító tűzijátékot, kertmozis filmmaratont, beszélgetéseket, impro-színházat és sok egyéb ingyenes programot kínál május 31. és június 2. között a Zamárdi ZamJam.

ZamJam_2.jpg
Idén is előszezonban indul a Zamárdi ZamJam. 2023. Fotó: ZamJam

A MOL Nagyon Balaton csapata 2013 óta igyekszik minden évben bemutatni a magyar tenger ismert és rejtett kincseit az izgalmas kulturális kínálaton keresztül. A Zamárdi ZamJam idén két alkalommal és rendhagyó formátummal jelentkezik: nyár legelején és legvégén javarészt ingyenes programok egész sorát vonultatja fel csaknem 30 helyszínen. A május 31. és június 2. közötti programsorozattal, a „Zamárdiban indul a nyár!” szlogennel a főszezont megelőző időszakban szeretnék felhívni a hazai turisták figyelmét arra, hogy már ilyenkor is érdemes a Balatonhoz látogatni. Ezen a hétvégén Zamárdiban kinyit a szabadstrand, lehet napozni, úszni, supolni, majd érdemes felkeresni a környék teraszait, éttermeit, falatozóit is.

A ZamJam keretében a vízparti MOL színpadon június 1-jén a Hot Jazz Band és Charlie koncertje után nyárindító tűzijáték várja a vendégeket. A háromnapos program részeként a kilátónál akusztikus és jazzkoncerteket hallgathatnak meg az érdeklődők a Müpa, a Budapest Jazz Club és a Magyar Jazz Szövetség válogatásában. A Parti Bisztrónál a Be Massive Horizon, vagyis DJ Metha lép színpadra. A Rozmaring Étteremben DJ Venom és vendégei, többek között Jumodaddy, KRSA, Dj Turner és Dj Bootsie forgatják a lemezeket.

A Kertmozi hajnalig vetít hamisítatlan balatoni filmeket a ZamJam Filmmaraton alkalmával. A Magyar Mozgókép Fesztivál Ma este gyilkolunk című premierfilmje kapcsán Koltai Róbert és az alkotók mesélnek forgatási élményeikről. Szombaton Földessy Margit és a Szindra társulat impro-színháza két alkalommal is várja a nézőket, a késő esti előadás vendége Fenyő Iván lesz.

A Líra Irodalmi Teraszon Steigervald Krisztián generációkutató tart előadást a generációk harcáról. Vasárnap a ZAM teraszán Koltai Róberttel Gaál Ildikó beszélget a nemrég megjelent Koltai 80 című filmeskönyvről.

A vízparti Gasztro Kult & Art helyszínen Balaton környéki food truckok ételeit kínálja a Creativ chen és a Rolling Chef. Balatoni italokat a Laposa, a Kányavári és a Balatoni Bor és Stari Sör kínálatából kóstolhatnak a vendégek. Idén először rendezik meg a Zamárdi Bortúra sétáló borkóstolóját, ahol több mint tíz helyszínen helyi és dél-balatoni pincészetek borait kínálják.

ZAM ART címmel Bereczki Kata balatoni képei láthatóak a város különböző pontjain feltűnő pop-up kiállításon. A Zamárdi-Kőhegy Művésztelepen Munkácsy-díjas alkotók munkafolyamatába tekinthetnek be az érdeklődők, Szalai Krisztián festőművész pedig balatoni tájképfestő workshopot is tart.

Szombaton Bársony Bálint zenekarának Hangszersimogató interaktív gyermekkoncertje, míg vasárnap a Kiskalász zenekar koncertje és a Líra Gyerek Terasz a Doktor Szuri kalandjai könyvbemutatójával várja a legkisebbeket. A hétvége mindkét napján kézműves és termelői piacot tartanak a Piac téren és a Patkó Piacon.

Harmadik alkalommal rendezik meg a ZamJam Kupa kispályás labdarúgó bajnokságot, amelyen a Magyar Borászválogatott, a Magyar Újságíró Válogatott, a Művészválogatott és a Magyar Öregfiúk Ligaválogatott mérkőzik meg a Zamárdi Öregfiúk Válogatottjával.