A zárás előtt épületséták, múzeumi jóga és interaktív programok várják az érdeklődőket, azok a látogatók pedig, akik a kiállításokon túl az épület rejtett zugaira, titkaira, raktáraira, műhelyeire is kíváncsiak, aranybérletet válthatnak ? mondta az IMM augusztus 3-ai sajtóbeszélgetésén az intézmény főigazgatója. Cselovszki Zoltán hozzátette: a rekonstrukció során a Lechner Ödön tervezte épületről rossz állapota miatt leemelt kilátótornyot újragyártják majd, az eredeti lanterna 13 tonnás hagymakupoláját azonban kiszállítják a Sziget fesztiválra, ahol az IMM sátra előtt akár meg is érinthetik a látogatók. A múzeum szeptember 3-án 0 órakor nyílik meg, hogy estig tartó programsorozattal búcsúzzon a felújítás előtt, így lehetőség nyílik például a tetőteraszról megnézni a napfelkeltét is ? jegyezte meg. A főigazgató kiemelte: az IMM a világ egyik legjelentősebb iparművészeti gyűjteményével rendelkezik, a több százezer darabos kollekciót pedig egy-két éven belül teljes egészében elérhetővé teszik az interneten.

 

A törzsgyűjteménynek az idei év végére a 60 százalékát digitalizálják és teszik böngészhetővé a http://gyujtemeny.imm.hu honlapon. Az Iparművészeti Múzeum által kezelt Ráth György-villát az eredeti tulajdonos korának megfelelő állapotba állítják vissza, de a Városligeti fasorban álló épület időszaki kiállítóhellyel is rendelkezik majd 2018 áprilisától, a nagytétényi kastély bútortörténeti kiállítását pedig felújítják ? közölte Cselovszki Zoltán. Jékely Zsombor főigazgató-helyettes beszámolója szerint a gyűjtemény számos darabja más helyszíneken lesz látható a zárva tartás idején. A múzeumnak jelenleg Japánban vendégszerepel egy nagyszabású herendiporcelán-kiállítása, amelyet a tervek szerint ? külföldre nem szállítható darabokkal kiegészítve ? Magyarországon is bemutatnak majd, az IMM oszmán-török gyűjteményének műtárgyai pedig az Egri Vármúzeum kiállításában kapnak helyet augusztus végétől.

 

Cselovszki Zoltán az MTI kérdésére elmondta: az átfogó műemléki rekonstrukció mellett az épülethez mélygarázs és új szárny is készül 25 milliárd forintból, jelenleg a közbeszerzési eljárások zajlanak. A most háromezer négyzetméteres kiállítótér 10 ezer négyzetméteresre bővül, és a magyarországi szecesszió egyik legszebb példájának tartott épület is sokkal jobban bejárható lesz ? emelte ki. Az új szárny elsősorban a dizájn és a kortárs iparművészet otthona lesz, de ez a rész fogadja be a korszerű épületgépészet jó részét is. A szárny külső homlokzata Lechner eredeti terveire alapoz majd, a belső homlokzat pedig kortárs stílusú lesz ? árulta el a főigazgató. Az egy évig tartó kiköltözés után az építkezés három évet vesz igénybe, majd a közönség a visszaköltözést követően, újabb egy év múlva veheti birtokba a múzeumot. Az Iparművészeti Múzeum célja, hogy a felújítást követően elérje a 300 ezres évi látogatószámot ? mondta el Cselovszki Zoltán.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Balogh Zoltán