Öt Duna menti ország nyolc városának színházi társulatai lépnek fel a Győri Nemzeti Színházban, az előtte lévő téren pedig koncertek várják a látogatókat a Duna Feszten június 9-ig.

Az elmúlt évtized tudatos kulturális építkezésének köszönhetően Magyarország folyamatosan megméretteti magát a nemzetközi színházi térben – hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára szerda este a Győri Nemzeti Színházban, a második alkalommal megrendezett Duna Feszt – Duna Nemzetközi Színházi Fesztivál megnyitóján.

Az ország elsőrangú művészeti nagyrendezvényeinek, valamint szakmai kompetenciájának köszönhetően „megkerülhetetlen gyújtóponttá vált a teátrumi világban” – mondta Závogyán Magdolna.

A sokszínű és gazdag programkínálat „összetartozásunk esszenciája. Mi így hirdetjük a világnak, hogy remek dolog nálunk találkozni, művészeti produkciókat bemutatni, szakmai vitákat folytatni és álmodni. Mi vagyunk a kulturális összetartozás békés szigete” – fogalmazott.

Az államtitkár kiemelte, hogy a színház ma valós alternatívát kínál a digitális tartalmakkal szemben, élménnyel nyűgöz le, személyiséget formál és közösséget teremt. Véleménye szerint a színház titka az, hogy művészek, alkotók és a közönség bárhol a világon érti egymást, mert a színház világnyelvén beszélnek.

A Duna Feszten résztvevő társulatok és látogatók a rendezvény idejére kulturális családdá forrnak, aminek „összetartó ereje a nyitott szív, az érdeklődő és értő szellem, de mindenek felett az egymás iránti feltétlen tisztelet” – mondta beszéde végén Závogyán Magdolna.

Pergel Elza, Győr alpolgármestere elmondta, hogy június 9-ig öt Duna menti ország nyolc városának színházi társulatai lépnek fel a Győri Nemzeti Színházban, az előtte lévő téren pedig koncertek várják a látogatókat. Kiemelte, hogy Győrt ipari nagyvárosként szokták emlegetni, ugyanakkor a város büszke arra is, hogy kulturális élete évek óta gazdag – nemcsak az országon belül, hanem szerte a világba viszik a vármegyeszékhely hírét.

Bakos-Kiss Gábor, a szervező Győri Nemzeti Színház igazgatója arról beszélt, hogy egy éve álmodták meg a Duna Fesztet azzal a céllal, hogy a Duna menti országok Győr méretű városainak társulatai találkozhassanak és megismerkedhessenek egymással.