„Alkotói és befogadó oldalon is erősödik az a bázis, amely a népi kézművességre mint dinamikusan fejlődő, innovatív népművészeti ágra tekint” – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára pénteken Békéscsabán.

Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára a 19. Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválhoz kapcsolódó kiállításon a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban a megnyitó napján, 2024. március 8-án. Fotó: Lehoczky Péter / MTI
Závogyán Magdolna a 19. Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválhoz kapcsolódó kiállításon a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban a megnyitó napján, 2024. március 8-án. Fotó: Lehoczky Péter / MTI

Závogyán Magdolna a 19. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál megnyitóján kifejtette, hogy a népi kézművesség helyet követel és helyet talál magának a 21. században. A fesztivál és az arra készült pályázati alkotások az értékközvetítés megfelelő közegét jelentik: értékvesztés nélküli rugalmasságot, hagyománytiszteleten alapuló innovációt. Véleménye szerint a 21. század a végtelen lehetőségek kora a hagyományok és az értékek megőrzésére, aminek szerinte az a záloga, hogy az elkészített alkotások a családok mindennapi életének tartós részévé váljanak. E szempontból a lakástextileket és a viseleti darabokat könnyebb becsempészni a hétköznapokba – jegyezte meg.

Az államtitkár elmondta, a textilfesztivál számadatai rekordokat döntenek. Immár beérni látszik a képzési, továbbképzési rendszer és az intézményhálózat újragondolása, a szakkörhálózat életre hívása, a helyi civil- és alkotóközösségek megerősítése, a személyes ambíciók támogatása és becsatornázása – húzta alá. Megjegyezte, a pályázat kiírói idén egy kevésbé ismert szakágat, a szakrális textíliákat helyezték a fókuszba. Az államtitkár úgy vélte, hogy a vallásosság a magyarság szerves alkotóeleme, valamint példamutatónak nevezte a párbeszédet, amely elindult az egyház, az alkotók, a helyi közösségek és a nemzet között. Hozzátette, hogy az alkotók és az alkotóközösségek nemzetépítő munkát végeznek.

A Békéscsabán kétévente megrendezett esemény a népi textíliával foglalkozók legnagyobb országos megmérettetése és találkozója.

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület hirdette meg a Színhangulatok és a szakrális textíliák elnevezésű pályázati felhívást. Egyrészt olyan tárgyegyüttesek benyújtását várták, amelyek a Kárpát-medencei népi textíliák hagyományos színvilágát, azok harmonizáló színárnyalatait idézik fel, vagy a tájegységi kultúra hitelességét megőrizve, színekben újragondolják azokat. Másrészt kezdeményezték az alkotók, alkotóközösségek és a helyi egyházközösségek összefogását, hogy tájegységük jellegzetes népi textilhagyományainak feldolgozásával újítsák meg a kultikus terek, templomok, imaházak textiljeit.

A pályázati felhívásra 132 egyéni és 67 közösségi pályázó 1403 alkotást nevezett, ebből 66-ot szakmai zsűri díjazott, 932 pedig kiállításon tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeumban és a Békés Megyei Könyvtárban Békéscsabán április 6-ig.

A Békés Megyei Művelődési Központ és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében 1992 óta kétévente rendezik meg Békéscsabán a konferenciát, amelynek célja, hogy a témával foglalkozó szakemberek kicserélhessék véleményüket, új ismereteket szerezzenek és kapcsolatokat építsenek. A 19. Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválon háromnapos tanácskozás keretében a résztvevők azokkal a hazai és külföldi törekvésekkel, alkotókkal, alkotóműhelyekkel ismerkednek meg, amelyek az eredeti (autentikus) népi textíliák mai használatával – lakástextil és viselet – foglalkoznak.