Fergeteges táncos-zenés produkciók, vidám hangulat és őszinte érzelmek jellemezték az autentikus folk?n?roll vetélkedő első, kamerák előtt zajló elődöntőjét. Mindenki a legszebbet és a legjobbat akarta megmutatni abból, amit tud, és ezzel bizony nehéz helyzetbe hozta a zsűri tagjait, akik hiába keresgéltek a pontozólapokon egyre magasabb és magasabb értékeket. Szerencsére nemcsak a stúdióban voltak sokan kíváncsiak a versenyzőkre, hanem egyúttal a műsor történetének eddigi legjobb nézettségét is elérte a Fölszállott a páva 2012 a múlt szombati adással. A teljes népesség köréből 178 ezren nézték végig a műsort, és kiemelkedően sokan, 813 ezren kapcsolódtak be hosszabb-rövidebb időre az adásba. A népzenei és néptánc tehetségkutató verseny első elődöntőjének közönségaránya is csatornaátlag feletti volt, a nézők 3,7 százaléka választotta a Dunát, amellyel a műsor idősávjában a három országos adó mögött a negyedik helyen végzett a nézettségi versenyben a csatorna. Az ismétléssel együtt a vetélkedő első elődöntője majdnem 1,2 millió nézőt ért el a hétvégén.
 
 

A múlt szombati, első elődöntőből hat produkciót juttatott tovább a verseny szakmai zsűrije. A néptáncegyüttesek közül a kalotaszegi táncokkal bemutatkozó Czifra Együttes és a Zagyva Banda, illetve a szászcsávási táncokat feldolgozó Rába Néptáncegyüttes folytathatja, az énekes és hangszeres szólisták közül pedig a gyimesi ?keservesekkel? nagy sikerrel bemutatkozó Tintér Gabriella és a zsűrit virtuóz tekerőjátékával elbűvölő Patonai Bátor maximális pontszámmal jutott tovább. Bár a szóló tánc és páros tánc kategóriájában sem volt könnyű választása a zsűrinek, a szatmári botolóval és verbunkkal színpadra lépő Berecz István ugyancsak 60 ponttal vívta ki a továbbjutás lehetőségét, ahogy a híres gyimesi prímás emlékére Zerkula Zenekar néven muzsikáló együttes is az előadás tisztaságával, egyszerűségével nyerte el a zsűri tetszését, a maximális pontszámot a zenekarok és énekegyüttesek kategóriájában, és egyúttal a biztos helyet a verseny középdöntőjében.

 
A műsor és a verseny természetesen folytatódik, további 36 produkció mutatkozik még be a Fölszállott a páva novemberi elődöntőiben. Szombaton, november 10-én 18.35-től újabb néptáncegyüttesekért, énekes és hangszeres szólistákért, zenekarokért, énekegyüttesekért, táncos szólistákért és táncospárokért izgulhatnak a Duna nézői.
 
(Forrás, fotó: MTVA)