fbpx

Zene az erdőből, zene az Öreg Bandától

A Kollár-Klemencz Kamarazenekar az az újhartyáni Sváb Parti Zenekarral lép fel április 4-én a MomKultban.

Milyen az, mikor a múlt és a jelen találkozik a zenében? Megidéződnek az ősök, és együtt zenél az Öreg Banda a Kollár-Klemencz Kamarazenekarral, így a sváb felmenők hagyatéka a színpadon teljesedik ki. A kamarazenekar személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalai és az Öreg Banda utódzenekara, az újhartyáni Sváb Parti Zenekar együtt zenél a színpadon.

A Kollár-Klemencz Kamarazenekar koncertjei személyes és intim hangvételűek, a természet szeretete és jelenléte itt is meghatározó, amit a fellépő zenészek és az akusztikus hangzás még hitelesebbé tesz. Az április 4-i koncert különlegessége, hogy az újhartyáni Sváb Parti Zenekar a tradicionális sváb dalok eljátszása mellett beszáll a kamarazenekar dalaiba, és fordítva is: a kamarazenekar is csatlakozik a sváb dalok eljátszásához, egyedi, eklektikus hangzást kölcsönözve.

Az Ég az erdő című új Kollár-Klemencz-album 2020 őszén látott napvilágot, a dalszerző-énekes-író 2008-ban elindult szólóprojektjének negyedik darabjaként.

„Soha semmi nem érdekelt annyira, hogy csak azt az egyet csináljam. Talán mégis, egyetlen dolog: menni az erdőben, bele a sűrűbe, a messzeségbe árkon-bokron át, mindig csak beljebb és beljebb” – vallja Kollár-Klemencz László, akinek dalai az erdő mélyéről érkeznek.

Az újhartyáni Sváb Parti Zenekar 1980 óta zenél együtt, mára már fiatal helyi zenészekkel bővültek. Céljuk Újhartyán település német nemzetiségi zenei hagyományainak átörökítése. A zenekar fontos része Újhartyán kulturális életének, fellépnek önálló műsorral, kísérik a nemzetiségi tánccsoportokat. Az elmúlt év ősze óta szívesen vesznek részt Kollár-Klemencz László Öreg Banda könyvének bemutatóján, az Öreg Banda zenei örökösének tartják magukat.

Nyitókép: Kollár-Klemencz Kamarazenekar. Fotó: Bácsi Róbert

A rovat további cikkei