Okros-Csaba_Barcsik-Geza_focuspoint_825x450
Ökrös Csaba
Fotó: Barcsik Géza

Ökrös Csaba 1960. június 17-én született Szolnokon, az általános iskolát ének-zene szakon kezdte el Jászberényben, kilencéves korában kezdett hegedülni. Az érettségi után felvételt nyert az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskola ének-zene-történelem szakára, ahol másfél évet tanult, 2010-ben bachelor, 2012-ben master diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene képzésén.

 

A hangszeres népzene gyűjtését 1976-ban kezdte el Kallós Zoltán segítségével és irányításával Erdélyben, ugyanebben az évben került a sátoraljaújhelyi Hegyalja Néptáncegyüttes zenekarába, ahol tapasztalt zenészektől leshette el a zenekarvezetés fortélyát. Tanulmányai után a bostoni MIT Egyetemen töltött két nyarat hegedű és magyar népzene oktatásával. Onnan hazatérve a Bartók Néptáncegyüttesben tíz éven át hegedült, mellette Tímár Sándor meghívására az Állami Népi Együttesben négy évet muzsikált.

 

Okros_egyuttes
Az Ökrös együttes
Fotó forrása: auerfesztival.hu

Zsuráfszki Zoltánnal 1986-ban megalapította a Kodály Kamara Táncegyüttest. Szintén ez évben megalapította az Ökrös Együttest Molnár Miklós hegedűssel és Kelemen László brácsással. Tizenhét éven keresztül népszerűsítették a magyar népzenét koncertekkel és tanítással itthon és külföldön egyaránt. A Honvéd Művészegyüttes Hegedős Zenekarának tagja volt 2004 és 2007 között, 2008 és 2012 között a Téka Együttesben muzsikált.

 

1989-től tíz éven át az Óbudai Népzenei Iskolában, majd négy évet a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában tanított, ezzel párhuzamosan a szigetmonostori Zöld Sziget Iskolában két évig oktatott hegedűt a 6-18 éves korosztálynak. 2010 szeptemberétől volt a Zeneakadémia Népzene Tanszékének hegedűtanára, 2012 szeptemberétől a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában is oktatott.

 

Munkásságát 2007-ben Kodály-díjjal, 2012-ben Regionális Prima Díjjal, valamint 2019-ben Liszt-díjjal ismerték el.

Forrás: MTI