Donizetti_Szerelmi_bajital.j2peg

„Több mélypont után a sikert – a hit, és a bizonyítási vágy mellett – éppen az elengedés hozta el” – meséli a székelyföldi születésű Benedekffy Katalin. Az énekesnő a budapesti színművészeti diplomája megszerzése után számos vidéki és fővárosi színházban bizonyított: játszott főszerepet Győrben, Szolnokon, Debrecenben, a Budapesti Operettszínház és aThália Színház színpadán is.

Játszótér helyett a színpadon nőtt fel, ahová háromévesen állt fel először. „Már akkor is tudtam, hogy énekesnő, vagy színésznő szeretnék lenni. Azt mondtam édesanyámnak, hogy én akkora közönségnek szeretnék énekelni, hogy alig lássam a végét” – idézi fel.

Donizetti_Szerelmi_bajital

Ez a céltudatosság végigkísérte őt pályafutása alatt. Több országos és nemzetközi szavalóversenyt megnyert, de a Ceausescu-rezsim túl sok lehetőséget nem tartogatott számára. Bár orvosi egyetemre készült, a színház mindennél jobban vonzotta. Úgy érezte, legfőképp az énekléssel tudja kifejezni magát, azt mondja, az ének nála a lelke mélyéről jövő késztetés.

Pályáját Temesváron, a Csíki Gergely Színházban kezdte, onnan került Budapestre előbb Vass Zoltán Iván színitanodájába, később a Nemzeti Színház Színiakadémiájára. A bölcsészkart is elvégezte, s párhuzamosan képezte magát klasszikus énekesnek is. Öt éven keresztül Szín-Varázs néven működtetett tanodát. 2016 őszén Egy csipetnyi Erdély néven közösségkovácsoló műhelyt indított, ahol legendákat, balladákat tanított családoknak. Szülőfaluja, Nagygalambfalva gyerekeinek zenei képzését anyagilag is támogatja.

„Bejártam egész Európát, jártam az Egyesült Államokban, Izraelben, Moszkvában és Kanadában is. Rengeteg volt a külföldi kurzus, koncert, kinyílt a világ: népdalok, prózai szerepek, musicalek, operettek. Határon túliként úgy éreztem, nem elég jónak lennem, nekem a legjobbnak kell lennem.”

Donizetti_Szerelmi_bajital3

Jövőre a Szegedi Szimfonikusokkal lesznek közös munkái. Újévi koncertjei után, februárban Traviatát énekel, majd Neddát a Bajazzókban.

Katalin Magyarországon teremtett egzisztenciát, de máig szülőhazáját érzi otthonának, a Fogarasi havasokban, a Madarasi Hargitán, Csíksomlyón töltekezik. „Azt szoktam mondani, Székelyföld nekem gyökeret adott, Magyarország pedig kenyeret és munkát.”

A fotókon a Szegedi Nemzeti Színház Donizetti: Szerelmi bájital című előadásából valók: Benedekffy Katalin (Adina), Yanis Benabdallah (Nemorino).

Képek forrása: Szegedi Nemzeti Színház