Érdekes volt két teljesen eltérő zenei stílusban rendezett eseményről hallani közvetlenül egymás után. Hiszen míg a Cziffra György emlékére rendezett fesztiválon a klasszikus zene a domináns, addig a Red Bull Pilvaker keretében a magyar underground szólal meg. Az üzenet azonban, amelyet a két esemény megfogalmazott, közös, és pontosan erre kívánta felhívni a figyelmet a Hadik Irodalmi Szalon is. Pontosabban Juhász Anna, az est házigazdája, aki többek között Balázs János zongoraművésszel, a Cziffra György Fesztivál megálmodójával és Takács Ákossal, a Red Bull Pilvaker alapítójával beszélgetett.

Mielőtt azonban helyet kapott volna a zene, bemutatkozott a Highlights of Hungary, amely izgalmas kreatív kezdeményezéseket, fesztiválokat, rendezvényeket ? szám szerint ötvenet ? gyűjt össze minden évben. Első körben tíz kurátor választ ki öt kreatív rendezvényt, ezeket aztán megosztják a Highlights of Hungary oldalán, ahol a közönség szavazhat az általa legjobbnak ítélt kezdeményezésre, mely idén a Red Bull Pilvaker lett.

Ezt követően Juhász Anna Balázs János zongoraművésszel beszélgetett a Cziffra György Fesztiválról, amely idén ünnepelte második születésnapját. Balázs János először kiemelte, hogy abszolút egyetért az est címével ? A zene forradalma ?, hiszen a zene egyfajta közvetítő, amely által a hétköznapokban nehezen megélet érzelmeket is fel tudjuk dolgozni. Balázs János elmondta: a klasszikus zene és főként a zongora iránti szeretetét Cziffra Györgynek köszönheti, akit lemezeken hallott először, és aki óriási hatással volt rá. Többek között ezért is alapította meg a zongoraművész emlékére a Cziffra György Fesztivált, hiszen nemcsak neki, de számos pályatársának is meghatározó élmény volt Cziffra György zongorajátéka ? aki nem mellesleg ?56-os emigrációja után külföldön óriási sikereket ért el.


18076557_1359133150806600_8238340995945513853_o_600x400.png
Juhász Anna beszélget Balázs Jánossal

A Cziffra Györgyre való emlékezés mellett Balázs János fontosnak tartja a fiatal tehetségek felkarolását is, így minden évben díjakkal ismerik el a pálya ifjú reménységeit. A beszélgetés során Balázs János mesélt a Zenergia című szabadtéri zongoraestjéről is, melynek célja, hogy a fiatal generáció számára is elérhetővé és szerethetővé tegye a klasszikus zenét. Balázs János szerint ugyanis az igény még mindig megvan a komolyzenére a fiatalok részéről is, csupán a megfelelő formában kell tálalni számukra. Balázs János amellett, hogy Cziffra György emlékére megszervezte a mára prémium kategóriának számító zenei eseményt, és a Zenergia című szabadtéri estjeivel népszerűsíti a komolyzenét, kisgyermekek számára is ad koncerteket, hiszen egyrészt úgy véli: nincs hálásabb a gyermekközönségnél, másrészt akárcsak Kodály, ő is kiemelkedően fontosnak tartja, hogy már egészen kicsi korban találkozzanak a gyerekek a klasszikus zenével.

A komolyzene után ugrottunk egy hatalmasat, és az est második fele a magyar undergroundé lett. Takács Ákos, a Red Bull Pilvaker alapítója, Szabó Simon, a Pilvaker rendezője, Lábas Viki énekes és Wolfie, a Punnany Massif egyik frontembere beszélgetett a Pilvaker elindulásáról és üzenetéről.

Az est megálmodója, Takács Ákos elmondta: a minden évben március 15-én megrendezett eseményt kezdetben egyalkalmasra tervezték, nem gondolták ugyanis, hogy ennyire népszerű lesz. A cél a kezdetektől az irodalom népszerűsítése volt szigorú szabályok nélkül, így lehet, hogy színészek mellett a magyar underground zenei élet előadói alakították át és rapelték el Petőfi és számos más költő alkotásait. A Pilvaker mára Közép-Kelet-Európa egyik legszínvonalasabb eseményévé nőtte ki magát, és valóban népszerű lett általa az irodalom, sőt az olyan ? főként a kötelező irodalomórák miatt kevésbé kedvelt ? alkotók is, mint Petőfi.

Amellett, hogy maga az irodalom is népszerűbb lett, a Pilvaker egy másik hatalmas érdeme, hogy megmutatta: a magyar underground zene nem ördögtől való, és a rapperek ? akárcsak Závada Péter alias Újonc Akkezdet Phiaiból ? valójában 21. századi költők, kicsit szabadosabb stílusban. Erre tökéletes példa Csokonai Vitéz Mihály a Reményhez című átirata: a vers szerkezetéhez egyáltalán nem kellett hozzányúlni, hiszen az alapja tökéletesen megfelelt egy rapelhető szöveg alapjának, csupán zenét kellett hozzá írni. A verseket egyébként az alapító Takács Ákos állítja össze, de nincs meghatározott menetrendje, érzésre választja ki az alkotásokat, melyek kezdetben főként forradalmi versek voltak, ma már azonban bármi szóba jöhet. Az est végén Wolfie és Lábas Viki ? akik mindketten előadóként vesznek részt a Pilvaker estjein ? hangsúlyozták: nem erőltetett szépirodalmi törekvésről van szó, ők ezt mind szívből adják, ahogyan azt a korábbi költőink is tették.

A Red Bull Pilvaker minőségét és hatalmas sikerét mutatja, hogy Juhász Gyula Szavak című pilvakeres feldolgozása bekerült az irodalomtankönyvekbe. Ez és a Hadik Irodalmi Szalon estje is jó példája annak, hogy a komoly- és a könnyűzene célja is az értékmegőrzés.

Fischer Viktória

Fotó: Hadik Irodalmi Szalon Facebook-oldala