letoltes_2
Nyári Bernadett

A zeneterápia sokrétűen használható, kiemelten fontos terápiás módszer. A prevencióban, pszichés tünetek esetén, már meglévő testi vagy lelki betegségek szövődményeinek rehabilitációjában, vagy akár az önismereti munkában is hatékony választásztás. A Mosoly Alapítvány terápiás foglalkozásain több olyan módszerrel is dolgoznak, amelyeken keresztül a súlyosan beteg gyerekeknek segítenek a szakemberek.

Dr. Kanizsai Melinda zeneterapeuta szerint ahhoz, hogy a zenét terápiában használhassuk, kell egy képzett szakember, egy zeneterapeuta, a zene és annak elemei, valamint egy terápiás tér.

letoltes_1
Nyári Bernadett

A zeneterápiás munka lehet aktív és passzív is. Míg előbbinél a betegek aktívan zenélnek, és mindenkinek hangszer van a kezében, utóbbi receptív zenehallgatásra épül.

?Felnőttekkel utána többnyire arról beszélgetünk, hogy kinek milyen élmény volt hallgatni a zenét, milyen emlékek, képek, színek, szagok jutottak eszébe vagy milyen érzetei, testérzetei, képélményei támadtak zenehallgatás közben. A gyerekpszichiátriában pedig a gyerekek mondják meg, hogy éppen milyen zenét szeretnének hallgatni, azt meghallgatjuk közösen és beszélgetünk vagy komplex művészetterápiás módszereket is alkalmazva az alkotásban mélyülünk el.?

Bővebb információ a Facebook-eseménynél olvasható.