Szombaton 13 órakor nyitja kapuit Pakson a XVIII. Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál. A Csengey Dénes Kulturális Központban rendezik az eseménysorozathoz kapcsolódó könnyűzenei tehetségkutató verseny döntőjét, ahová az előzetes szűrés alapján a 42 jelentkezőből 17 zenekar került be. A bírák közülük egynek ítélik meg a legjobbnak járó címet. Ruff Ferenc fesztiválszervező elmondta, hogy a meghatározott kritériumokat nagyon szigorúan vették, ám mégsem volt könnyű a döntésük. A versenyre egészen különböző stílusú és műfajt képviselő együttesek érkeztek, ami még inkább színesebbé, ugyanakkor nehezebbé is teszi a választást. ?Nehéz lesz összehasonlítani a körtét a mandulával? ? jegyezte meg viccesen.

Csengey_Denes_Kulturalis_Kozpont

 

A zsűri elnöke Berki Tamás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Kőbányai Stúdió énektanára. ?Tamás bár elsősorban a jazz világában él, de a rock és a metál műfajában is legalább annyira jártas? ? mondta a szervező.

A bizottság tagjai továbbá Papp Gyula, a Skorpió, a P.Mobil, a Safar és a NBB billentyűse, Sárdy Barbara énekes, szövegíró, Hímer Paya Bertalan, zenész szakújságíró, Dandó Zoltán sessionzenész, Andrásik Remo gitáros, az év könnyűzenei szakújságírója, HANOSZ-főtitkár, valamint Cserteg István, a Peron Alapítvány mentora.

 

A verseny győztesei az alapos szakmai értékelés és javaslatok mellett értékes díjakat kapnak, hangszervásárlási utalványokat, fellépési- és rádiós bemutatkozási lehetőségeket vehetnek át, illetve további hat kategóriában különdíjakat is adnak a legügyesebb hangszerkezelőknek. A legnagyobb nyeremény pedig a nemzetközi hangszerkiállítás és vásár Öröm a zene című tehetségkutatóján való szereplés lehetősége.

 

A nap sztárvendége a 19:30-tól színpadra lépő Maszkura és a Tücsökraj lesz. A fesztiválra a belépés díjtalan. Az esemény lebonyolítását a Cseh Tamás Program támogatja. ?Én már régóta vágytam erre a programra. Úgy gondolom, ez a támogatás óriási löket a feltörekvő fiatalok számára. Nem beszélve a szakmai segítségről, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egy zenekar fejlődni tudjon? ? véli Ruff Ferenc.