Önálló zongorahangversenyei sokszor ?one-man-show? jellegűek, ahol elhagyva hangszerét, magyarázva sétál a közönség sorai közt, és olykor meglepő ?sztorikkal? idézi meg az érinthetetlennek vélt zenei ikonok szellemét. Különleges zenei kalandra hívó, feltérképező szándékú műsorai vannak. Élvezi a zenét, és mindent, ami vele kapcsolatos. Ez az ösztönösség természetesség hatja át minden előadását.

 

Thurzo_Zoltan

Thurzó Zoltán zongoraelőadói érzékenysége a kritikusok szerint legalább annyira sokszínű ezeken az eseményeken, mint amennyire a háttérinformációk átadása is a zeneművek életre keltéséhez. Saját személyiségén átszűrve vezeti még közelebb a koncert látogatóihoz magukat a zeneszerzőket és az előadott zongoradarabok személyes hangulatvilágát is.

 

A márciusi hangversenyen Chopin korszakos jelentőségű alkotásai fognak felcsendülni. Továbbá betekintést nyújt a művek ?születésének? körülményeibe, történeteibe. Egészen egyedi, interaktív módon vonja be közönségét hangversenyeinek menetébe. Nem titkolt szándéka, hogy a közönség soraiban ülő felnőtteket és gyerekeket is minél inkább megérintse a zene rejtelmes világa.

 

Thurzó Zoltán pár gondolata a zongorakoncertről:

?Szeretnék mindenkinek átnyújtani egy ?ajándékot?: eljátszani és elmesélni mindazt, ami emberi lényünket jellemzi (?) A zene, minden zeneszerző legbelső karikatúrája. A zenéje által ismerjük meg természetét, személyiségét. Chopin a zenében páratlan érzékkel megszervezett hangjaival fejezte ki mindazt, amit lényegesnek gondol a világról, és természetesen az emberről. De nem szabad magyar gyökereinkről sem elfelejtkezni (pár Liszt művet is előadok majd), mert ezek szervesen kapcsolódnak több nemzet nagyjához, akik szintén a hagyományok, a gyökerek megőrzését vállalták fel.?

 

Mindenkit sok szeretettel várnak az ingyenes hangversenyre.

 

Műsoron:

Liszt Ferenc: Albumblatt ? Feuilles d?album in A flat
Frédéric Chopin: a-moll keringő Op.64.Nr.1 (Perc-keringő)
Frédéric Chopin: Nocturne Op.9, Nr.1
Frédéric Chopin: Nocturne Op.9, Nr.3
Frédéric Chopin: g-moll Ballada Op.23, Nr.1
Frédéric Chopin: Valse brillante Op.34, Nr.2
Frédéric Chopin: Nocturne Op.27, Nr.1
Frédéric Chopin: Nocturne Op.27, Nr.2
Liszt Ferenc: Desz- Dúr Consolation Nr.3
Frédéric Chopin: Hárfa etűd Op.25, Nr.1
Liszt Ferenc: ?Un Sospiro? (A sóhaj) koncertetűd
Frédéric Chopin: Nocturne Op.55, Nr.1
Frédéric Chopin: Polonaise Op.44

 

?A kincs, melyet Fryderyk Chopin adott a világnak, zenéből van, a kincs, amelyet ő kapott a világtól, emberi lényekből áll.? (Liszt Ferenc)