BFZ
Budapesti Fesztiválzenekar
Forrás: bfz.hu

A TérTáncKoncertet június 16-án rendezik a Szent István-bazilika előtti téren, a zenei program Beethoven 7. szimfóniája lesz. Folytatódik a Közösségi Hét elnevezésű, ingyenes, országos koncertsorozatuk is, templomi és zsinagógakoncertekkel, gyerekeknek és időseknek adott kamarakoncertekkel.

A Monteverdi-produkció különlegessége, hogy Fischer Iván nemcsak karmesterként és rendezőként, hanem zeneszerzőként is részt vesz benne, hiszen ő rekonstruálta az opera befejezését. A főszerepeket Baráth Emőke és Valerio Contaldo alakítja. Az Európai Hidak fesztivál különleges pillanata lesz az is, amikor Fischer Iván lányával, az énekesnő Fischer Nórával áll majd egy színpadon Luciano Berio dalaival.
 

Kopacsinszkaja
Patricia Kopacsinszkaja
Fotó: Marco Borggreve

Az új évadban a zenekar először koncertezik Patricia Kopacsinszkaja hegedűművésszel, Elisabeth Leonszkaja Beethovent játszik, Szon Jorum Rahmanyinov 2. zongoraversenyét adja elő. Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyével érkezik Renaud Capucon, Vilde Frang hegedűművész és Truls Mork csellóművész Brahms a-moll kettősversenyét mutatja be. Perényi Miklós gordonkaművész Ligeti György Csellóversenyével készül, Eötvös Péter da capo című darabjában a cimbalomszólót Lukács Miklós adja elő.

A zenekart a következő szezonban mások mellett Marek Janowski, Dmitrij Kitajenko, Lahav Shani, Jordi Savall, Jonathan Cohen és Takács-Nagy Gábor dirigálja, Fischer Iván Monteverdit, Mahlert, Beethovent, Dvorákot, Respighit, Sibeliust és Richard Strausst is vezényel.

Marek-Janowski
Marek Janowski
Fotó: Reinhold Möller

Folytatódik a 2018-ban elindított Concertino-sorozat, melyben a Fesztiválzenekar muzsikusai mutatják meg magukat szólistaként.

A Müpa és a BFZ közös maratonján ezúttal a szerző születésének 250. évfordulója alkalmából Beethoven zenéje szólal meg, s ezen a karácsonyon is a közönség döntheti majd el, mit játsszon a zenekar.
 

Martin Hoffmann, a BFZ újonnan kinevezett ügyvezető igazgatója a nemzetközi turnékról szólt. A BFZ 1998 óta először játszik a Hollywood Bowlban, a New York-i Lincoln Centerben kétszer is fellépnek egy évadon belül, ahogy a hamburgi Elbphilharmonie-ban és a londoni Barbicanben. Együtt turnéznak Schiff Andrással, fellépnek Belgium egyik legrangosabb klasszikus zenei rendezvénysorozatán, a Klarafestivalon. Folytatódik a 2018-ban Fischer Iván által alapított Vicenzai Operafesztivál, ahol az operaelőadások mellett közösségi kamarakoncerteket is adnak.

Forrás: MTI