fbpx

Népzenei koncertek a forró nyári estékre

rezhuros

Az NKA Halmos Béla Program és a Benczúr Kerti Esték együttműködésének köszönhetően idén nyáron a Benczúr Ház a fekete-fehér filmek mellett szabadtéri népzenei koncertekkel várja a látogatókat. A nyár során összesen öt alkalommal élvezhetjük a belvárosban az élő népzenét szerda esténként.

A fellépő zenekarokat a Halmos Béla Program kuratóriumi tagjai válogatták össze és házigazdaként minden kuratóriumi taggal találkozhatunk majd a koncertek során. Az első est házigazdája Virágvölgyi Márta lesz, az általa választott zenekar pedig a többségében Üllésről származó Rézhúros Banda. A zenekar legtöbb tagja a néptáncon keresztül találkozott a népzenével és a népművészettel, elsősorban táncházzenészeknek vallják magukat és meggyőződésük, hogy ott mutatkozik meg a hagyományunk igazi, élő mivolta. A Rézhúros Banda tehát nem meglepő módon a fellépés után táncházzal várja az érdeklődőket június 12-én.

Június 26-án a hagyományos magyar népzenét játszó budapesti Magos lép színpadra ? céljuk az eredeti hangzás megtartása mellett, a népi kultúra zenei hagyományainak művelése és továbbadása. Őket követi július 10-én az Erdőfű, ami a mai magyar népzenei színtér meghatározó alakjainak és zenekarainak olvasztótégelye. A július 24-ei estén a színpad a Horsa Bandáé, akik feldolgozások helyett népzenegyűjtők korábbi gyűjtései alapján, illetve a zenekar tagjai által készített saját felvételekről próbálják leghitelesebben megtanulni az erdélyi vonószenét. A programsorozatot augusztus 7-én a Babra zárja majd: a déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő zenekar egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg.

A rovat további cikkei