Jávori Ferenc, Fegya elmondta: ?Nagyon várom már a koncertet, ahogy egyfajta különleges zenei szimbiózis, fúzió fog létre jönni a két együttes között. Öröm számunkra, hogy egy ilyen magas nívójú zenekarral dolgozhatunk együtt, mint a Szolnoki Szimfonikus Zenekar?.

cseradam_klezmerkoncert_szoszi

?Az ember átlényegül énekké? ? olvasható a Budapest Klezmer Band honlapján a ?klezmer? szó definíciójaként. Valóban így van ez, hiszen aki már látta a Budapest Klezmer Band koncertjét, meggyőződhetett erről ? a zenekar tagjai eggyé válnak az énekkel, a muzsikával, s ily módon képesek a közönséget is fékezhetetlenül magukkal ragadni. A közönség és a szakma elismerését is jelzi, hogy idén zenei kategóriában Baráti Kristóf hegedűművész és Kovács János karmester mellett a Budapest Klezmer Band is bekerült a Prima-díj jelöltek közé, mely kiválóságokra decemberig lehet szavazni.

A zsidóság népzenéjére jellemző a dallamok szépsége, az előadásmód egyedisége, a dallamok különös díszítése, a melódiák sajátos, olykor kesernyés, gyakran humoros, tréfálkozó vagy éppen ironizáló hangulata. Az 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású, Kossuth-díjas Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

javorifegya

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözetét is, művelve az évezred rendkívül divatos zenei formáját, a “crossover”-t. Tulajdonképpen ezzel a műfajjal találkozhatnak majd a nézők Szolnokon is.

A szolnoki koncert első részében a Budapest Klezmer Band önálló műsorát hallgathatja a közönség. Ezt követően a szimfonikus zenekar fogja előadni Leonard Bernstein kompozícióját, a ?Szimfonikus táncokat a West Side storyból?. A második részben Jávori Ferenc ?Klezmer szvit? című műve fog elhangozni. Ezt a darabot a Szolnoki Szimfonikus Zenekar vonós és ütős szekciója, valamint a Budapest Klezmer Band tagjai előadásában hallhatja majd a nagyérdemű.

 

?A ?Klezmer szvit?-et 1999-ben mutattuk be az akkori Zsidófesztiválon, mely igen nagy sikert aratott. Az elmúlt években azonban nem szerepelt a repertoárunkban, így igen nagy örömmel játsszuk ismét a szimfonikus zenekarra írt művet? ? foglalja össze a szerző, Jávori Fegya.  Az est záróakkordját a Radetzky March klezmer átirata adja majd.

 

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában is ismert és közkedvelt együttes, több alkalommal játszottak már a belgrádi, az amszterdami, a zürichi kamara és szimfonikus zenekarral, ám Szolnokon ebben a felállásban első alkalommal hallhatja őket a közönség. A Szolnoki Szimfonikus Zenekart ezúttal Cser Ádám vezényli.

klezmer2

 

Közreműködők:

Budapest Klezmer Band

Szolnoki Szimfonikus Zenekar

 

Vezényel: Cser Ádám

 

A koncert időpontja: 2015. szeptember 28. (hétfő) 19 óra

 

A koncert helyszíne: Szolnok, Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Liszt Ferenc hangversenyterme

www.szolnokiszimfonikusok.hu

esemény: https://www.facebook.com/events/137043046641372/

Tibenszky Moni Lisa