bobanmarkovic
Boban Markovic Orkestar
Forrás: Facebook

Boban Markovic és zenekarának lemeze második hónapja szerepel az első helyen, ezt korábban csak egy hazai kiadványnak sikerült elérnie, 2013-ban Lajkó Félix Mező című albumának.

 

További felületek is az élvonalba sorolják a Fonó lemeztermését. Az első sorban a régió zenéit szemléző Balkan World Music Charts negyedéves listáját jelenleg a Lajkó Félix & VOLOSI vezeti, az első tízben pedig további két Fonós album szerepel, a BABRA és a Meybahar debütáló lemezei.

 

A világzenei piacon szintén meghatározó felület a Transglobal World Music Charts, amely augusztusban a Boban Markovic Orkestar MRAK, a Lajó Félix & VOLOSI, valamint Vaszi Levente és Vrencsán Anita albumát tartotta érdemesnek a listázásra, ugyanez a felület júliusban a Szászcsávási sorozat 6. albumát méltatta figyelemre.

A nemzetközi világzene piac vezető szaklapja, a londoni székhelyű Songlines az elmúlt évben több Fonós lemezről közölt kritikát, illetve válogatta be az albumokat a rangos Top of the World kiemelt CD mellékletébe, így Top of the World elismerésben részesült a Cimbalom Brothers: Brotherhood és a Boban Markovic Orkestar: MRAK című lemezek.

2017 január óta, az elmúlt másfél évben több mint 25 lemezt adott ki a Fonó, köztük olyan hiánypótló albumokat, mint Vaszi Levente és Vrencsán Anita kosteleki gyimesvölgyi népzenei albuma, a Szent Efrém Férfikar két új lemeze, és a teljes szászcsávási sorozat összesen hat CD-vel. A Fonó mindig kiemelt figyelmet fordít a fiatal alkotókra, így több elsőlemezes zenekarnak jelent meg zenei anyaga gondozásukban: Balogh Melinda népdalénekes erdélyi cigány népzenei korongja, a Mediterráneum zenéit feldolgozó Meybahar világzenei, vagy az Oláh László Quartet jazzlemeze, illetve nem utolsó sorban egy igazi közönség- és szakmai siker: az elsőlemezes Babra délszláv muzsikái.

A Fonóhoz hasonló sikert nemzetközi világzenei piacon egy kiadó sem ért el eddig a kelet-közép-európai régióból. Ahogyan az elmúlt öt évben többször a WOMEX is Top Label címmel ismerte el a a kiadót, úgy továbbra is elmondható, hogy nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió piacvezető intézményéről van szó.