A tavaszi koncertfilm válogatás első epizódja egy 2007-es Led Zeppelin fellépés lesz április 3-án 19 órakor. Az 1980-ban, John Bonham dobos halálát követően feloszlott blues-rock együttes ekkor a londoni O2 Aréna színpadán adott fergeteges, több mint kétórás koncertet. Az erről készült mozifilm Celebration Day címmel bejárta a világot és nyomban a Led Zeppelin mítosz részévé vált. Az alapító tagokat, John Paul Jones-t, Jimmy Page-et és Robert Plantet Jason Bonham, a néhai John Bonham fia kísérte a koncerten, ahol olyan slágerek hangzottak el, mint a Whole Lotta Love, a Rock And Roll, a Kashmir, vagy a Stairway To Heaven.

A vetítéssorozat keretében április 30-án Jim Morrison és legendás zenekara, a The Doors egyetlen teljes hosszában rögzített fellépése, az 1968-as Live at the Hollywood Bowl lesz műsoron. ?A The Doors koncertjei sámánisztikus utazások voltak a rock and roll pszichedelikus színpadán. A zene, költészet és dráma zabolátlan zenei virtuozitással örvénylett bennük. Kifejezőerejük csúcsán, a világ egyik legjobb előadóhelyén rögzített, később digitalizált és újrakevert koncertjük cseppet sem poros, sőt! Századszorra hallgatva még mindig magával ragad!? ? írta Jeff Jampol, a zenekar menedzsere és a film producere. A zenekar a klasszikus dalok (például a Light my fire és a The End) mellett olyan, élőben ritkábban játszott számokkal villanyozta fel a közönséget, mint a Hello I Love You, The WASP vagy a Spanish Caravan.

 

Május 8-án a rocktörténelem egyik mérföldkövét, Jimi Hendrix 1969-es woodstock-i koncertjét tűzi műsorára az Uránia. A világ legjobb gitárosának tartott Jimi Hendrix és Gypsy Sun and Rainbows nevű új formációja azon a bizonyos augusztusi reggelen, a legendás Woodstock Fesztivál zárókoncertjén olyan ismert dalokat játszott el, mint a Voodoo Child, a Hey Joe, a Purple Haze vagy a Foxy Lady. A koncert teljes egészében, eredeti formájában kerül a moziközönség elé, a mai kor igényeinek megfelelően digitálisan felújított képpel és hanggal, így olyan közel hozza a nézőkhöz a gitárvirtuóz fellépését, ahogy szinte csak a vele egy színpadon állók érzékelhették. A fellépést egy archív anyagokból összeállított, rövid dokumentumfilm kíséretében vetítik. Utóbbiban a zenésztársak szólalnak meg, például Billy Cox és Mitch Mitchell, továbbá Eddie Kramer hangmérnök és a Woodstock promotere, Michael Lang is.

 

A válogatásprogramot a Queen Rock Montreal című koncertfilm zárja május 29-én. A Queen 1981-es montreali koncertjét sokan az együttes legjobb fellépéseként tartanak számon. Ez volt az első alkalom, hogy egy zenekar teljes koncertjét 35mm-es filmre rögzítették. Az eredeti kópiát 4K Ultra HD minőségben digitalizálták és a kép felújításával párhuzamosan a teljes zenei anyagot újrakeverték. A térhatású hangzás eddig soha nem hallott minőségben adja vissza a koncert hangulatát, amelyen olyan népszerű slágerek hangzottak el, mint a We Will Rock You, az Under Pressure, a We Are The Champions, vagy a Bohemian Rhapsody.

 

A koncertfilmek a színpadi produkciókra és digitálisan felújított filmklasszikusokra specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában kerülnek műsorra.

Fotók: Uránia Nemzeti Filmszínház