Kozep-Europai_Kamarazenekar
Közép-Európai Kamarazenekar

Április 25-én az Érintés-koncerten a Hold utcai református templomban két zeneszerző fiatalkori mesterműveit szólaltatja meg a bécsi székhelyű Közép-Európai Kamarazenekar (Mitteleuropäisches Kammerorchester). Schönberg 25 évesen írta a Megdicsőült éj (Verklärte Nacht) darabot, amely két ember megindító és felemelő találkozását meséli el, Schubert pedig alig 13 éves volt, amikor a bécsi kórusiskolában megszületett a c-moll nyitány.

Május 8-án a Budavári Evangélikus Templomban a Csend című koncert a zene és a csend kapcsolódási pontjait kutatja, felhasználva a templom térbeli adottságait és kiváló akusztikáját. Elhangzanak Johann Sebastian Bach, Jeney Zoltán, Kurtág György, Toru Takemitsu és Ittzés Gergely szólódarabjai, valamint Ajtony Csabának a darabokból készült rövid hanginstallációi Rohmann Ditta (cselló), Ittzés Gergely (fuvola), Solymosi Péter (trombita) előadásában.

quartetto_speranza
Quartetto Speranza
Fotó forrása:halo.hu

Május 26-án a Deák téri evangélikus templomban A fény című hangversenyen a Quartetto Speranza előadásában elhangzanak Balogh Máté, Carlo Gesualdo művei, valamint Bach-átiratok és Improvizációk az Allein Gott in der Höh sei Ehr korál dallamára és szövegére, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának hallgatói és Gryllus Samu (soundpainting) közreműködésével.

A sorozat művészeti vezetője Ajtony Csaba