fbpx

Újabb "csibész" a színpadon

Póka Egon évtizedek óta meghatározó alakja a magyar könnyűzenei életnek. Játszott többek között a Tűzkerékben, a P. Mobilban és a Hobo Blues Bandben is, jelenleg a Póka Egon Experience vezetője.

poka1

Hobóval 1978-ban találkozott először, Köves Miklós ?Pinyó? mutatta be őket egymásnak. Még abban az évben magalakult a Hobo Blues Band, amelynek Póka Egon 1993-ig volt tagja. A zenekar több mint száz dallal járta az országot, minden héten tartottak klubestet, és sok más együtteshez hasonlóan évi csaknem háromszáz koncertjük volt. ?Nem voltak turnék, csak minden nap játszottunk? ? emlékezett vissza Póka Egon.

A zenész igyekszik nemcsak a színpadon, hanem minden lehetséges színtéren képviselni és segíteni szakmáját. Több mint húsz évvel ezelőtt megalapította a Kőbányai Zenei Stúdiót, amely azóta az ország egyik legrangosabb könnyűzenei képzési helyévé nőtte ki magát. ?Ez az iskola nem a tandíjról szól? ? mondta Póka Egon, majd hozzátette: ?mi itt nem játsszuk el a hagyományos tanár-diák viszonyt, csak idősebb és fiatalabb kollégák vannak?. Ezt az állítást a gyakorlat is igazolja, hiszen jelenleg tizenhét egykori növendék tanít a Kőbányai Zenei Stúdióban.

poka2

A stúdió tanárai oktatnak továbbá a Debreceni Egyetem új, Könnyűzenei Képzési Központjában is, amelynek elsődleges célja, hogy egyetemi szintű, akkreditált könnyűzenei képzést indítson. A hallgatók jelenleg külön felvételi eljárást követően, szabadon választható kurzusok keretében tanulhatnak itt.

A közönség soraiból érkező kérdésre, miszerint bánja-e Póka Egon, hogy kevés külföldi turnén vett részt, a következő válasz érkezett: ?Lettek volna még lehetőségek, de elégedett vagyok a sorsommal. Vannak gyerekeim, unokáim, a zeneiskola pedig a második családom.?

Forrás: Hangfoglaló Program

A rovat további cikkei