Számos zenei műfaj kedvelői találják meg a kedvükre valót a Zeneakadémia 2018 szeptemberében induló új évadában. Az orgonamuzsika sok évszázadot átívelő repertoárját vonultatja fel az új Orgonaavató bérlet, amelyben a Zeneakadémia tanárai mutatják be a hangszer sokféle arcát: Fassang László például különleges kamaramuzsikával, orgona-trombita darabokkal várja a közönséget. A magyar zenei élet szimbólumává vált hangszer októberben kilenc éven át tartó felújítás után szólal meg újra. A historikus előadás szerelmesei számára két, egymástól karakteresen eltérő összeállításban sorakoznak fel a legjobb művészek. A barokk zene bérletén belül, amely a Tiszta Barokk elnevezést kapta, először hallható Magyarországon Giuliano Carmingola, Pierre Hanta?, valamint az Il Pomo d?Oro együttes. A vokális zene mesterei bérletben Vashegyi György és együttesei különleges műfajjal, a pasticcióval ismertetik meg a hallgatóságot ? a Bach, Graun és Telemann passióiból összeállított alkotás szintén először szólal meg hazai színpadon.

orgona-2-darabos-gyorgy-870
Fotó: Darabos György/Zeneakadémia

Az opera és a dal kedvelői is különleges csemegéket kapnak az Ének Karnyújtásnyira bérletben: Baráth Emőke Schubert Winterreise dalciklusát énekli, amely eredetileg férfihangra íródott. A népszerű Összkiadás élőben sorozat idén két bérlettel várja a klasszikusok kedvelőit: egy hat koncertből álló sorozatban Schumann összes kamaraművét tolmácsolják világhírű muzsikusok, Mozart hegedű-zongora szonátáit pedig három estén át játssza majd Szabadi Vilmos és Farkas Gábor. A Tehetség Kötelez hagyományos bérletsorozatában az intézmény legígéretesebb növendékei mutatkoznak be: három koncerten az ifjú hangszeresek, egy előadásban pedig a pályájukat kezdő zeneszerzők. Sztán Attila, Devich Gergely, Demény Balázs, Farkas Mira és Scheuring Kata fiatal koruk ellenére számos nemzetközi díj birtokosai, neves koncerthelyszínek fellépői.

Fantazia_dallam_osszhang_ZAK

Az Itt és most bérlet a jelenkor zenei csemegéit kínálja, köztük a Silesian vonósnégyes vagy Bálint János fuvolaművész estjét. A legkisebbeket továbbra is várja a Liszt-kukacok Akadémiája: négy előadáson különböző vallások szertartásainak muzsikájával, ?isteni zenékkel? ismerkedhet a legifjabb korosztály. Idén is a világ legkiemelkedőbb kamarazenészei lépnek fel a zeneirodalom kedvelt darabjaival a kamara.hu fesztiválon. A Simon Izabella és Várjon Dénes nevével fémjelzett fesztivál ezúttal Hermann Hesse Az üveggyöngyjáték című, szimbólumokban gazdag regényét állítja középpontba, amely műért az író 1946-ban Nobel-díjat kapott. A kamarazenei hangversenyek mellett ezúttal is várja a legkisebbeket Simon Izabella gyerekkoncertje.

A bérletek május 31-ig különleges bevezető kedvezménnyel vásárolhatóak meg többek között a Zeneakadémia honlapján.